Maliye Bakanı Şimşek Batman'da (1) Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet şžimşŸek, çözüm sürecinde siyaseten güçlü bir irade ortaya koyduklarını belirterek, "LJözüm süreci samimiyet ister, madem çözüm süreci var, dağŸlarda eli silahlı adamların ne işŸi var. Bunlar, samimiyet testinden sınıfta kaldılar" dedi.

şžimşŸek, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Vergi ǖdül Töreninde yaptığŸı konuşŸmada, Batman'ın Türkiye ile arasındaki mesafeyi hızla kapattığŸını söyledi.

İlin 2002'de 600 bin dolar seviyesinde ihracat yaptığŸını anımsatan şžimşŸek, bugün bu rakamın 90 milyon doların üzerine çıktığŸını ve 3-5 yıl içinde de çok rahat milyar dolarların yakalanabileceğŸini ifade etti.

şžimşŸek, bölgedeki huzur ve barışŸ ortamı için siyaseten çok önemli riskler aldıklarını ve ortaya güçlü bir irade koyduklarını vurgulayarak, "Kürt meselesini kalıcı bir şŸekilde, kardeşŸlik hukuku içerisinde çözmek için büyük bir çaba içine girdik" diye konuşŸtu.
Bu meseleyi çözmek için somut adımlar attıklarını kaydeden şžimşŸek, "LJözüm sürecini yasal zemine oturttuk. Yeni hükümet kurulur kurulmaz ilk bakanlar kurulu kararlarından biri buna ilişŸkindir. LJözüm süreci samimiyet ister, madem çözüm süreci var, dağŸlarda eli silahlı adamların ne işŸi var. Bunlar, samimiyet testinden sınıfta kaldılar. Umarım önümüzdeki dönemde samimiyet noktasında bir irade ortaya koyabilirler" değŸerlendirmesinde bulundu.
şžimşŸek, ülkedeki bütün etnik farklılıkları bir zenginlik olarak gördüklerinin altını çizerek, sorunları daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlükler ekseninde çözerek OrtadoğŸu coğŸrafyası ve dünya için ilham kaynağŸı olacaklarını dile getirdi.
Bakan şžimşŸek, sorunları çözmek için birçok adım atıldığŸını da anımsatarak, bu adımların bir dönem hayal olarak görüldüğŸüne işŸaret etti.
TOBB'un anketinde Batman'ın geleceğŸe bakışŸında yaşŸanan gerilemeye de değŸinen şžimşŸek, Batman'da yaşŸanan suni sebeplerle olumsuz görüntülerin buna neden olduğŸunu ifade etti.

- "şžimdi mikro reform zamanı"
Bakan şžimşŸek, 90'lı yılların sorunlu olduğŸunu belirterek, bu dönemde hükumetlerin ortalama ömürlerinin kısa olması sebebiyle istikrarın sağŸlanamadığŸını söyledi.

İstikrarın tek başŸına yeterli olamayacağŸını da vurgulayan şžimşŸek, "İstikrar reformlarla desteklenirse gerçek anlamda kalıcı bir refah artışŸı sağŸlanabilir" dedi.

şžimşŸek, 90'lı yıllarda makro problemlerin olduğŸunu, reformlarla bunların aşŸıldığŸını kaydederek, "şžimdi sektörel, firma ve mikro reformlara ihtiyaç var. O nedenle 1 senedir BaşŸbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başŸkanlığŸında çalışŸıyoruz. Bin 200 reform olur mu diyorlar, olur tabii. ǖrneğŸin, cari açık sorunu için ısı yalıtımı konusu. Toplam enerjimizin yüzde 74'ünü ithal ediyoruz. Isı yalıtımı makro mu hayır değŸil" ifadelerini kullandı.
(sürecek)

 
Kaynak: AA