Körfez Ülkelerinin Trabzon'a İlgisi Artıyor

MELTEM YILMAZ- Kültürel varlıkları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dört mevsim turistlerin ilgisini çeken Trabzon'u geçen yıl 200 bini aşkın Arap turistin ziyaret ettiği bildirildi.

Manastırları, tarihi surları, camileri, bedestenleri, limanı ve daha birçok tarihi ve doğal güzelliğiyle bölge turizmine önemli katkısı bulunan Trabzon'u ziyaret eden turist sayısı her yıl artıyor.
Doğaseverlerin tercihinde son yıllarda ilk sırayı alan Trabzon, geçen yıl 2 milyon 700 bin yerli ve yabancı turisti ağırladı.
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un turizm anlamında son yıllarda önemli gelişmeler yaşadığını söyledi.

Trabzon'un turizm anlamında sadece Türkiye'de değil dünyada da ön plana çıktığını belirten Kansız, "Trabzon sadece tek çeşitli bir turizm yerine doğa, tatil, kültür, deniz, sağlık, tarih turizmi gibi bütün turizm çeşitlerini içerisinde barındıran bir kenttir. Son zamanlarda kongre turizmine de ev sahipliği yaptığı için dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen turistleri ağırlamaktadır" diye konuştu.

Kansız, Trabzon'u özellikle Körfez ülkelerden gelen turistlerin tercih ettiğini vurgulayarak, Trabzon'u geçen yıl 200 bini aşkın ziyaret eden Arap turist sayısının bu yıl yüzde elli artış gösterdiğini ifade etti.

Tatil sezonunun sona ermesine rağmen Trabzon'da turizm hareketliliğinin devam ettiğini anlatan Kansız, "Otellerimizde yüzde yüzlük bir oranda doluluk var. Ölü geçen turizm sezonunda da her bölgede olduğu gibi düşüş gösteren turizmi, kongre turizmi ve kültür turizmi gibi diğer alternatif turizm imkanlarıyla canlandırma noktasında çalışmalar yapıyoruz. Amacımız turizminden aldığımız payı her geçen yıl artırmaktır" diye konuştu.

- ''İnsanlar artık doğaya yöneliyor''
Kansız, Trabzon'un dört mevsim turizm imkanı sunduğunu işaret ederek, insanların artık doğa turizmine yöneldiğini anlattı.
Bu durumun Trabzon'u ön plana çıkarttığını dile getiren Kansız, "Bu kapsamda ilimize gelen yerli ve yabancı turistler, kentimizdeki yaylalarımızı, tarihi ve turistik mekanlarımızı gezerek, özünü bozmamış olan otantik hayat tarzımıza dahil oluyorlar" ifadesini kullandı.
Turizm potansiyelini artırmak için sürekli çalışma yaptıklarına dikkati çeken Kansız, öncelikli olarak tanıtım yönünde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Kansız, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, valiliklerle yurt içinde ve yurt dışında çalışmalara devam ettiklerini belirterek, bu çalışmalar sonucunda turizmden daha fazla pay almaya başladıklarını ifade etti.

Trabzon'a geçen yıl 2 milyon 700 bin yerli ve yabancı turistin geldiğini dile getiren Kansız, bunun 700 binini yabancılardan oluştuğuna dikkati çekti.
Kansız kente gelen yabancı turistlerin de 200 binini Arap turistler oluşturduğunu anlatarak, "Bu yıl ise özellikle ilimize gelen Arap turist sayısını 300'bine, yerli ve yabancı turist sayısını da 3 milyona çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

- ''Trabzon ekonomisine de katkı sağlıyor''
Trabzon'un sadece tarihi ve doğal mirası için değil, yaşam tarzıyla ve kültürel birikimiyle turistleri etkileyen bir kent olduğunu vurgulayan Kansız, şunları kaydetti:
''Trabzon'daki tarihi ve doğal güzellikleri, liman kenti oluşu ve ulaşımdaki kolaylığı nedeniyle gelen turist sayısında her geçen yıl artış yaşıyor. Trabzon'a gelen yerli ve yabancı turistler en çok Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayasofya Cami ve Uzungöl'ü ziyaret ediyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistler Trabzon ekonomisine de katkı sağlıyor.''
Kansız, geçen yıla oranla bu yıl turizm sezonunda daha fazla yoğunluk yaşandığını anlatarak, geçen yılın verilerine göre bu yıl yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 50 oranında artış yaşandığını ifade etti.

Kaynak: AA