İsveç'te Müzik Ödülüne Türk Müzisyenin Adı Verildi

İsveç'te yetenekli genç müzisyenleri teşvik amacıyla bu yıl verilmeye başlanan teşvik ödülüne 35 yaşındaki caz bateristi Robert Mehmet İkiz'in adı verildi.

Türk müzisyenin adıyla "İkiz Kampa Fondadlı" teşvik ödülü ilk olarak 10 Ekim'de başlayan Stockholm Caz Festivali'nin açılışında verildi.

Klara Jutterström'ün kurucusu ve sponsoru olduğu İkiz Teşvik Ödülü gelecek yıllarda da caz festivalinin açılış gününde açıklanacak. Bu yıl ki 10 bin kronluk ödülü konservatuar öğrencisi Mikael Emilsson kazandı.
İkiz Teşvik Ödülü'nü başlatan Klara Jutterström, ödül törenindeki konuşmasında, kendisinin bir caz sevdalısı olduğunu belirterek Mehmet İkiz'i yıllardan beri izlediğini söyledi.

Dünyanın belli başlı caz festivallerinde çalmış olan Mehmet İkiz'in müzik yaşamına hayran olduğunu belirten Jutterström, "İkiz başarılarıyla genç müzisyenlere örnek olacak bir isim, bu yüzden sponsoru olduğum ödüle onun adını verdim" diye konuştu.

Mehmet İkiz de ödüle adının verilmesinden onur duyduğunu belirterek, yetenekli gençlerin teşvik edilmesinin önemli olduğunu kendi yaşamından örnekler vererek anlattı.
- İkiz'in 4 ödülü bulunuyor -
Gazeteci olan babasının askeri darbe döneminde iltica etmesi nedeniyle 1982'den beri İsveç'te yaşayan Mehmet İkiz, Los Angeles Müzik Akademisi'nde eğitim gördü. Akademide Tony Inzalaco, Sherman Ferguson ve Joe Porcaro gibi ünlü caz müzisyenlerinden ders alan İkiz, okul yıllarında David Ornette Cherry, Justo Almario gibi müzisyenlere eşlik etti. Eğitimini tamamladıktan sonra İsveç'e dönen Mehmet İkiz, ünlü saksafoncu Bernt Rosengren'in grubuna katıldı.

BBC orkestrası, Berlin Filarmoni ve Lükembourg Filarmoni orkestralarının konserlerinde konuk sanatçı olarak çalan İkiz, İsveç Kraliyet Müzik Akademisi'nin 1999 ve 2003 yıllarındaki perküsyon ödülüyle 2004'te caz ödülünü kazandı.
Kaynak: AA