İsrail'in Filistin Topraklarını İşgali Bmgk'ya Taşınıyor

Filistin ile Arap ülkeleri tarafından hazırlanan ve bu ay içinde BMGK'ya sunulması planlanan karar tasarısında İsrail'in Kasım 2016'ya kadar 1967 öncesi sınırlarına dönmesi isteniyor.

BMGK üyelerine incelemeleri için dağıtılan ancak resmi olarak Konsey'e henüz sunulmayan tasarıda iki devletli çözümün sağlanabilmesi için 1967'deki savaş öncesi sınırlar temelinde bağımsız, demokratik ve egemen bir Filistin devletinin kurulması ve İsrail'in Doğu Kudüs de içinde olmak üzere bir program çerçevesinde Filistin topraklarından çekilmesi talep ediliyor.
Bu sürenin Kasım 2016'yı geçmemesi gerektiği bildirilen tasarıda, Filistinli sivillerin korunması için bölgede BM misyonu görevlendirilmesi ve sivillere insani yardımın artırılması da isteniyor.
BMGK'nın daimi üyesi ABD'nin tasarıya sıcak bakmadığı ve oylamaya sunulması halinde ABD'nin veto yetkisini kullanmasının beklendiği belirtiliyor.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, iki devletli çözümün ancak İsrail ve Filistinli taraflar arasında gerçekleşecek müzakereler yoluyla sağlanabileceğini söyledi.

İsrail ise Filistin'in konuyu uluslararası kuruluşlara taşımasını "tek taraflı eylem" olarak değerlendirip, Filistin'i çeşitli yaptırımlarla tehdit ediyor.
Kaynak: AA