''humus'a Dönüş'', Abd'deki Sundance Film Festivali'nde Ödül Kazandı

Suriye'de halkın rejime karşı harekete geçmesini konu alan ''Humus'a Dönüş'' adlı film, ABD'deki Sundance Film Festivali'nde ödül kazandı.

Humus'a Dönüş, Amerikalı aktör ve yönetmen Robert Redford tarafından 1981 yılında kurulan ve daha çok bağımsız sanatçılara verdiği destekle bilinen Sundance Film Festivali'nde, belgesel dalında, Dünya Sinema Büyük Juri Ödülü'ne layık görüldü.

Alman Hans Robert Eisenhauer'le birlikte filmin yapımcısı olan Orwa Nyrabia, ödül kazanan filmi ve Suriye'deki yaşananlar hakkında, New York'taki Norveç BM Daimi Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Filmi ve özgeçmişi hakkında bilgi veren Nyrabia, Suriye'deki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Humus'ta 1977 yılında doğan ve 18 yaşında buradan ayrılarak Şam'a yerleşen Nyrabia, daha sonra Kahire'ye göç ettiğini söyledi.

Nyrabia, 2012 yılında Kahire'ye giderken havalimanında tutuklandığını, yaklaşık 2 ay önce de ailesiyle birlikte Berlin'e yerleştiğini anlattı.
''Bu film, şehrin ve sakinlerinin 2011'e kadar ne kadar eğlenceli, ne kadar enerji dolu olduğunu, bugün nasıl zarar gördüğünü ve açlık çektiğini, bizim bakış açımızla anlatıyor. Filmde direkt bir mesaj yok'' diyen Nyrabia, ''Filmde hiç umut var mı, durumda bir umut görüyor muyuz?'' şeklindeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı:
''Filmde umut görüyoruz, her detayda umut görüyoruz. Çünkü muhteşem bir nesil, enerjik ve iyimser insanlar hala ülkede çalışıyor. Hala bağımsızlık düşüne inatla inanıyorlar ve bu değişmedi. Bugün ülke tarihinde hiçbir zaman görmediğimiz kadar yüksek miktarda yeni şarkı, şiir, film, kısa film, fotoğraf görebiliriz. Bu, şimdiden bir zafer ve asla değişmeyecek, asla geri gitmeyecek.''
Nyrabia, "BM'nin Suriye konusunda başarısız olduğu, ABD'nin müdahaleye çok gönüllü olmadığı bir durumda ne yapılabileceğine'' ilişkin soru üzerine de "Savaş olmak zorunda değil. Gördük ki dünya, kimyasal silahlar konusunda hareket etti. Neden insanların açlıktan ölmesine izin verelim? Dünya daha fazlasını yapabilir" dedi.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Suriyeli Talat Derki'nin yaptığı Humus'a Dönüş filmi, 2011 ve 2013'te çekildi. Filmin kahramanları Basset ve Ossama, rejim güçleri tarafından kuşatılmış Suriye'nin Humus şehrinde yaşayan ve ülkelerinin Esed rejiminden kurtulacağı özgür günlerin düşünü kuran iki muhalif gençtir. Basset 19 yaşında, milli takımda kalecilik yapmış, ayaklanma sırasında söylediği marşlar, protesto hareketinin sesi olmuştur. 24 yaşındaki Ossama ise kamerasıyla devrimi kaydeden bir medya aktivistidir.

- Humus'a Dönüş, nisan ayında İstanbul'da

Toplantıdan sonra AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nyrabia, Humus'a Dönüş filminin nisanda, İstanbul Film festivali'nde gösterileceğini bildirdi.
Nyrabia, filmin Türkiye'de gösterime girip girmeyeceği veya ne zaman gireceğiyle ilgili soru üzerine, ''Humus'a Dönüş'ün nisan ayında, İstanbul Film festivali'nde gösterimi olacak. Bunun, Türk izleyiciler için filmi izleme fırsatı olacağını umuyorum" dedi.


- "AA'nın yayınladığı fotoğraflar en önemli kanıt"

Nyrabia, AA'nın dünyaya duyurduğu Suriye'de savaş suçu belgelerini ise ''Suriye'de halk hareketinin başlangıcından bu yana, insan hakları ihlalleri için en büyük kanıt olarak'' olarak değerlendirdi. Nyrabia, Anadolu Ajansı'nın Suriye'deki savaş suçlarına ilişkin yayınladığı belge ve fotoğraflara ilişkin şunları söyledi:
''Fotoğraflar ilk kez Anadolu Ajansı tarafından yayınlandı ve olaylar başladığından beri Suriye'deki insan hakları ihlalleri için en önemli kanıt oldu. Eşi görülmemiş bir biçimde sadece dünyayı değil, biz Suriyelileri de şoke etti. İnsan hakları ihlal belgeleriyle ara vermeden çalıştım. Diyebilirim ki Anadolu Ajansı, yayınladığı bu belgelerle, yaşananların bizim en kötü kabusumuzdan daha büyük ve korkunç olduğunu kanıtladı. Bu kadar kötü olduğunu hayal bile edemezdik."
Kaynak: AA