İğdır'da 2013 Yılında 106 Milyon Dolar İhracat Yapıldı

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, kentte sınır ticaretinin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "2013 yılında komşu ülkelere 106 milyon dolar ihracat yapıldı" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu, sınır ticaretinin de 2002 yılından itibaren hareketlilik kazandığını söyledi.

Iğdırlı iş adamlarının komşu ülkelere yaptığı ihracatın bu tarihten itibaren arttığına vurgu yapan Arslan, şöyle devam etti:
"İş adamlarımızın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Türk Cumhuriyetleri ve İran'a yaptığı ihracat 2008 yılında 136 milyon doları buldu. İthalat ise 1,5 milyon dolardı. Iğdır'da sınır ticareti önemli bir yere sahip. 2013 yılında komşu ülkelere 106 milyon dolar ihracat yapıldı. Bu ihracat daha çok inşaat malzemesi olarak yapılıyor. Nahçıvan'da çimento fabrikası kurulunca bu rakam biraz düştü."
Iğdır'dan Gürcistan'a demir ihracatının yapıldığını da belirten Arslan, şunları kaydetti:
"Nahçıvan'a en son 2011-2012 yılında 26 milyon dolar olan ihracatımız bugün itibarıyla aynı şekilde devam ediyor. Ancak Nahçıvan ile aramızda yaptığımız günübirlik dediğimiz ticaretimiz 2005-2010 yılları arasında 50 milyon dolara yakındı. Bu ticaret daha sonra 500 bin dolara kadar düştü. Bunun nedeni ise Nahçıvan'da fabrikaların kurulmasıdır. Biz ITSO olarak dış ülkelere ihracatımızın yapılması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz."
Kaynak: AA