'Kent Kültürü ve Kent Belleği Söyleşisi'

Antalya Kent Müzesi Küratörü Attila Erden, "Hem doğal hem kültürel olarak korkunç zengin bir birikimimiz var ama tanıtamıyoruz" dedi.

Antalya Kent Müzesi'nin her ay düzenlediği "Kent-Müze-Tarih" başlıklı söyleşilerin bu ayki konusu "Kent Kültürü ve Kent Belleği" oldu.
Attila Erden'in konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, aynı zamanda Antalya Kent Müzesi'nin yeni binasındaki ilk etkinlik oldu. Antropologların dünya üzerinde yaşamış yaklaşık 5 bin dini inanç tespit ettiğini vurgulayan Erden, "Ancak bu dinlerin 450'si bugüne ulaşmış durumda. Aynı şekilde insanlık tarihinde var olmuş 5 bine yakın dilden bugün 400 kadarı yaşıyor" dedi.

Antalya Kent Müzesi'nin, bölgenin tarihini ve kültürünü araştırmak, arşivlemek ve sergilemek için kurulduğunu hatırlatan Erden, "Yeni binamızda bir ihtisas kütüphanesi oluşturduk. Konferans salonumuz, atölye ve çalışma odalarımız, arşiv odamız, sergi salonumuz ve açık hava sergi alanlarımızla bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Müze olarak bugüne kadar 160 sözlü tarih çalışması yaptıklarını anlatan Erden, çok sayıda da kitap yayımladıklarını anlattı.
Antalya'nın zengin bir kültüre sahip olduğunu ifade eden Erden, şöyle konuştu:
"Karain Mağarası'nın neredeyse hiç tanıtımı yapılmıyor. İnsan yerleşiminin 500 bin yıllık izlerini barındıran mağarada atalarımız homo erectus ve neandertal insanlarına ait kemikler bulundu. Bu mağara Avrupa'da olsa her gün yüzlerce insan oraya akar. 2 bin yaşında sedir ve ardıç ağaçlarımız var. 35 metre yüksekliğinde, metrelerce genişlikte. Fakat kimse bilmez. Hem doğal hem kültürel olarak korkunç zengin bir birikimimiz var ama tanıtamıyoruz."
Kaynak: AA