Külcü, 5 Yıllık Çalışmalarını Değerlendirdi

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 5 yılı geride bırakırken alınların akı ve gönül huzuruyla milletin karşısına çıktıklarını belirterek, “Çorum’da bir hizmet devrimini gerçekleştirmiş olmanın onurunu yaşıyoruz” dedi.

Külcü, 5 Yıllık Çalışmalarını Değerlendirdi

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, basın toplantısı düzenledi.

AK parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum milletvekili Cahit Bağcı, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Çorum Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve partililerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Başkan Külcü, 2009-2014 yılları arasında Çorum Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

Toplumsal hizmetlerin en önemli araçlarından biri olan belediyenin aynı zamanda bir şehrin kaderini belirleyen sayılı birkaç müesseseden biri olduğunu dile getiren Külcü, bir şehrin fotoğrafına bakarak, o şehirdeki yaşam akışını, o şehrin genel standartlarını yada o şehirde nasıl bir belediyecilik yapıldığını anlamak mümkün olduğuna dikkat çekti.

Belediye’nin evde akan yada akmayan sudan, kapı önündeki temizliğe, mahalledeki fakir bir aileden evinin temizliğini yapamayan yaşlı bir aileye kadar adeta doğumdan ölüme her anı ve herkesi ilgilendiren bir hizmet müessesesi olduğunu dile getiren Külcü, “Şehrin yolunda, imarında, estetiğinde, parkında nereye bakarsanız belediye vardır, mutlaka orada belediyeyi görürsünüz. Biz 5 yıl önce yola çıkarken, yani belediye başkanlığına talip olurken belediyeciliğin ne olduğunu ve hemşehrilerimizin bizden ne beklediğini bilerek bu işe başladık. Yani henüz yolun başındayken hazırlandık, hele yola çıkalım kervan yolda düzülür demedik. Ne yaptık? Önce bir Çorum fotoğrafı çektik.

Neyimiz var, neyimiz yok! Eksiklerimiz neler? Belediyede görevi devralınca hangilerini yapabiliriz, hangileri bizim dışımızda işler, hangileri bütçe imkanları dışında işler bunları tespit ettik.Yani ekip olarak önce kendimiz dersimize çalıştık. Bu hazırlıklar sonrası bir yol haritası belirledik. Yine hatırlarsınız, yapacaklarımızı kamuoyuyla açıkça paylaştık. Hazırladığımız seçim kitapçığını şehrin her tarafına dağıttık” diye konuştu.

Yaptıkları işleri seçim vaadi gibi görmeyip taahhüt gibi değerlendirerek takipçisi olacağını özellikle belirttiklerini ifade eden Külcü, “Seçim meydanlarının alışkın olduğu üzere, söylediklerimiz meydanlarda kalmasın. İstedik ki seçim kazanmak için öylesine söylenmiş sözler, göz boyamak, oy avcılığı yapmak için yapılmış boş vaatler gibi anlaşılmasın. Plansız programsız yolculuğa çıkmadık. Çünkü gerçekten böyle değildi. Bizim hiç bir çalışmamızla ilgili de asla böyle bir niyetimiz olmadı. Her biri, üzerinde çalışılmış, fizibilitesi yapılmış ve gerekliliğinden emin olduğumuz projelerdi. Bugün birkaçı ile ilgili istediğimiz mesafeyi alamamış olmakla birlikte hala gerekliliği ile ilgili, şehrin ihtiyacı olması ile ilgili en ufak bir şüphe taşımıyoruz. Zira bu hazırlıkları yaparken değerli arkadaşlar, biz bir şeye çok dikkat etmiştik. O da şuydu: Biz görevde bulunduğumuz hiçbir işte yada hiçbir makamda aldanan da olmayacağız aldatan da olmayacağız demiştik. Bunu kendimize şiar edindik. Çünkü biz hep milletimizin aklına ve vicdanına güvendik. Böyle olunca da seçim sonuçlarına yönelik boş vaatler, altı boş sözler ya da umut tacirliği bizim kitabımızda kendisine asla yer bulmadı, bulamadı” ifadelerini kullandı.

UFKUMUZ VE HEYECANIMIZ BÜYÜK HEDEFLERİMİZ TUTARLI OLDU
Aday adaylığı sürecinde bazı adayların sanki Çorum’a belediye başkanı değil, Türkiye Cumhuriyetine başbakan seçiyormuşuz gibi vaatlerde bulunduklarını kaydeden Külcü, kimi adayların şehir içi raylı sistemden demiryoluna, havaalanından işsizliğin azaltılmasına kadar neredeyse “Türkiye’nin cari açığını azaltmak için petrol kuyuları açacağım” diyecek noktalara geldiklerini ifade ederek, bunların doğru şeyler olmadığını kaydetti.

Onun için kendilerinin böyle şeylere tenezzül etmediklerinin altını çizen Külcü, “Ufkumuzu daraltıp heyecanımızı azaltacak bir tutumumuz olmadı ama ayaklarımız da yerden kesilmedi. Beyanlarımızı yapılabileceklerle sınırlı tuttuk ve bunların da 5 yıl boyunca takipçisi olduk” dedi.

Bir yandan şehri değiştirirken öbür yandan bu şehrin lokomotifi olan belediyeyi de değiştirdiklerini dile getiren Külcü, personel yapısını teknik ağırlıklı bir yapıya kavuşturduklarını söyledi.

GÜNÜ GEÇMİŞ BORCU OLMAYAN 4 BELEDİYEDEN BİRİSİYİZ
Çorum Belediyesi’ni devraldıklarında 25 milyon TL olan borcunu ödeyerek günü geçmiş borcu olmayan 4-5 belediyeden biri haline getirdiklerini anlatan Külcü, böylece parasının her kuruşunu planlayabilen bir belediye haline geldiklerini vurguladı.

Belediyenin çalışma prensiplerini de değiştirdiklerinin altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “5 yıldır kanunlara kurallara hapsolmuş, sabah 8 akşam 5 mesaisine hapsolmuş, bir kamu kurumu gibi değil her an hizmet sunan bir özel sektör kuruluşu gibi çalışıyoruz. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte, mesai mefhumu gözetmeksizin hizmet ediyoruz.5 yıldır daha yaşanabilir bir kent inşa etmek için koşuyoruz, koşturuyoruz. Ve bunun heyecanını bütün birimlerimizde yaşıyoruz. 5 yıldır Çorum’un kronik sorunlarına köklü çözümler buluyoruz. Tüm işlerimizde pansuman tedbirlerle günü kurtarma arayışına girmeden cesur adımlar attık. Hiçbir projede risk almaktan korkmadık, korkmuyoruz. Bunu yapabilir miyiz diye bir tereddüt içine de asla düşmedik. Menzile varamazsak yolunda da ölemez miyiz diyen karınca gibi koyulduk, yola. Gece demeden gündüz demeden samimiyetle çalıştık.

Samimiyetle yola çıkınca da hamdolsun hemen her işimizde nice kolaylıklar, nice ferahlıklarla karşılık gördük ve halkımızın hep hayır dualarıyla desteklendik” ifadelerini kullandı.

Yaptıkları her işte 14 mahallemizin 14’ünü de bir gördüklerini anlatan Külcü, konuşmasında şunları kaydetti;
“231 bin insanımızın hepsini aynı değerde sevdik, aynı değerde saydık ve hepsine aynı muhabbeti besledik.

Her fırsatta söylediğimiz gibi biz insanımızı seçmen olarak değil, insan olarak görüyoruz ve yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz. Üzerimizde taşıdığımız emanetin 231 bin insanımızın ortak emaneti olduğunu bilerek hareket ettik ve asla oy hesabı yapmadık. Şimdiye kadar hiçbir işimizde; buradan az oy aldık buradan çok oy aldık demedik. Burası küçük mahalle burası büyük mahalle demedik, demeyiz.

Bu 5 yılın bir önemli yanı daha var: Belediyeciliğin yol, asfalt, park, hal ya da terminal binası yapmak gibi bir şeyden ibaret olmadığını da Çorum’a bu dönemde gösterdik. Elbette bunlar bizim temel görevlerimiz. Bunları yaptık, bunları asla ötelemedik. İyi asfalt dökerek, güzel park yaparak, sokakları iyi temizleyerek, suyu sağlıklı akıtarak başarılı bir belediyecilik yapılmış olunacağını biliyoruz. Ama bu yeterli mi diye sorarsanız, bu bize göre yeterli değildir.

Şehrin ve ülkenin sosyal barışına katkı sağlamak istiyorsanız, şehrin kültürel dokusunu zenginleştirmek istiyorsanız, ,millet olarak sahip olduğumuz değerlerin yücelmesini, yüceltilmesini, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasını istiyorsanız; yani milletimizin medeniyet tasavvuruna küçük de olsa bir katkı sağlamak istiyorsanız; işte o zaman önce insan demek zorundasınız.

Biz de tam böyle yaptık. Sanatı, sporu, kültürü, sosyal dayanışmayı, altyapı ve üstyapı hizmetleriyle bir bütün gördük.

Biraz sonra kısa kısa değerlendireceğimiz projelerimizle göreceksiniz; özellikle de sosyal belediyecilik konusunda hamdolsun Çorum’da yeni bir çığır açtık. Kadınlarımıza, çocuklarımıza, engellilerimize, yoksullarımıza, yaşlılarımıza, asker ailelerimize belediyeciliğin, şefkat ve merhamet yanını gösterdik. Kültüre, sanata, spora sağlıklı zeminler oluşturmak arzusuyla çalıştık. Hülasa projelerimizle bir yandan şehri imar etmeye çalışırken; öbür yandan hemşehrilerimizle gönül köprüleri kurarak “gönülleri âbâd etmek” için koşturduk. Bu perspektif ile çıktığımız hizmet yolculuğunda, Allah’a şükürler olsun ki 5 yılı geride bırakırken alnımızın akı ve gönül huzuruyla karşınızdayız.

Bugün size sunacağımız karnemiz, Çorum için bir “altın dönem”in değerlendirmesidir. Bu sunumu Çorum’da bir“hizmet devrimini” gerçekleştirmiş olmanın onuruyla yapıyoruz. Belediyeyi değiştirmiş, belediyeciliği değiştirmiş, şehrin her noktasına dokunabilmiş ve bu değişimden her noktaya pay ulaştırabilmiş olmanın huzuruyla karşınızdayız.

Elbette her işi yaptık, bitirdik gibi bir anlayış içinde değiliz. Yapılamayanları da biliyoruz, her gün yeni eksiklerimizi de görüyor, öğreniyoruz. Ama çok güzel işler yapmanın da huzuru içerisindeyiz.

Tabii ki bütün bu işlerimizi gönlü Çorum sevdasıyla dolu bir ekiple yaptık, yapıyoruz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine yürürken, Çorum’u da önde giden illerden biri yapmak için bizimle birlikte gece gündüz çalışan arkadaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Yeni bir yolculuğa hazırlandığımız bugünlerde, Allah’ın izniyle yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı olacaktır”
Çorum Belediyesi olarak alt yapı ve üst yapı yatırımları ile sosyal faaliyetler hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şunları kaydetti;
“Çorum, gelişen yapısı ve artan nüfusu ile dinamik bir şehir. Bu nedenle şehrin giderek artan yorucu temposundan uzaklaşarak hemşehrilerimize rahat bir nefes aldırmak için park ve yeşil alan yapımında yoğun bir çalışma temposu içerisine girdik. Çorum’u semt parkları ve büyük parklarla donattık. Göreve geldiğimizde her mahalleye, her semte park sözü vermiştik. Bu hedef doğrultusunda gece gündüz demeden çalıştık. 103 tane ismi park olan ancak görüntüsüyle pek de park olmayan alanları son derece iç açıcı parklar haline getirdik. Bir yandan mezbelelik görüntüleri ortadan kaldırarak yenileme yaparken bir yandan da yeni alanlarda çalışmalar yaptık. Toplamda 5 yılın emeği 110 tane semt parkı ve 11 tane büyük park ortaya çıkardı. Parklarımızın peyzajını, aydınlatmalarını son derece modern şekilde dizayn ederek bir yeşillik alan yerine yaşam merkezleri yaptık. Park bahçe çalışmalarımız sadece kent içinde park alanlarıyla da sınırlı kalmadı. Nerede boş yer bulsak orayı ağaçlandırmaya çabaladık. Akkent Mahallesi girişi inşallah birkaç yıl sonra kocaman bir park olacak. Nerede hafriyat yapılsa temiz toprağı buraya taşıyoruz.

Dere kenarları, refüjler nerede yer bulursak ağaç dikiyor, peyzaj çalışması yapıyoruz.

Şehirlerin geleceğini inşa edebilmenin yegâne yolunun doğru imar planlaması olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu amaçla Belediye Meclisimizde, örnek teşkil edecek bir bütünlük içerisinde Çorum’un değişim ve dönüşümüne yön verecek tarihi kararlar aldık. Çorum’un zaman israfına, kaynak israfına ve umut kaybına tahammülü yoktur. Bütün projelerin gerçekleşebilir olması, rantabl olması için her adımın iyi planlanması gerektiği inancındayız. Olmayacak işlerle halkımızı avutmadığımız gibi adım attığımız işlerde de kararlılığımızı sonuna kadar sürdürdük.

Altyapıdan üst yapıya, sosyal ve kültürel projelerden spor yatırımlarına, eğitim faaliyetlerinden şehir içi trafik uygulamalarına kadar pek çok alanda Çorum’u yeniden imar ettik. Şehre, kimlik kazandırdık.

5 yılda Çorum’un hemen hemen tüm bölgelerinde altyapı ve üstyapı çalışmaları gerçekleştirdik. Asfalt seriminde hedeflerimizin de üzerine çıkarak tarihi rekor kırdık.

Şehrimizin kültür zenginliğine katkı sağlamak, kültürel ve sosyal alanlarda kalıcı izler bırakmak için 5 yıl boyunca çok çalıştık. Her türden sosyal ve kültürel aktiviteyle Çorum halkını buluşturduk. Millet olarak bizi biz yapan değerleri zenginleştirmek ve bizden sonraki kuşaklara da taşımak hususunda bir sorumluluk sahibi olduğumuzun bilinciyle etkinlikler düzenledik. Panel, konferans, sempozyum, çalıştay gibi faaliyetlerimiz, Çorum’da kültürel alanda öncü kurum olmamızın bir nişanesi olarak durmaktadır.

Sosyal belediyecilik, faaliyetleri ise yapmış olduğumuz belediyecilik hizmetlerinin en önemli ayaklarından birisini oluşturdu. Özellikle temel ihtiyaçlarını temin edemeyen, ekonomik koşulları buna elvermeyen hemşehrilerimizi korumak, onlara yardımda bulunmayı sosyal belediyecilik gereği olmazsa olmazlarından saydık. Bu amaçla Çorum Belediyesi olarak gıda yardımları, evde bakım hizmetleri, gönül köprüsü, hoş geldin bebek projesi, NFK Gençlik Merkezi, Kadın Kültür ve Sanat Merkezi, Aile Eğitim Merkezi, Kentli Servisi, asker maaşı, odun yardımı, özürlü vatandaşlarımız için akülü araba, tekerlekli sandalye dağıtımı yaptık, projeler geliştirdik. Ayrıca her yıl ortalama 450 evladımızı sünnet ettirdik”
Kaynak: İHA