'Türk Halkına Yarım Asır Trans Yağ Yedirdiler'

Bursa'da, Nilüfer Sağlık Platformu'nun düzenlediği panelde gıda güvenliği tartışıldı.

'Türk Halkına Yarım Asır Trans Yağ Yedirdiler'

Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen “Gıda Güvenliği’ konulu panelde, endüstrileşen gıda sektörü, işletmelerin sağlık şartları, kanuni düzenlemeler ve sağlıklı gıda konularında doğru bilenen yanlışlar ele alındı. Panele Nilüfer Belediyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Arca Atay, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar konuşmacı olarak katıldı.

Gıda tüketimi ve güvenliği hakkında bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi Arca Atay, margarinlerde senelerce trans yağ kullanılmasına tepki gösterdi.

Türk halkına yarım asır trans yağlı margarin yedirildiğine dikkat çeken Atay, "Türkiye’de 54 yıl boyunca kalp hastalığına sebep olan trans yağlı margarin üretilmiş ve kullanılmıştır. 90’lı yıllarda trans yağların sağlık yönünden riskleri bulundu. Avrupa'da margarinlerin içinden trans yağları 1995 yılında kaldırıldı. Ama Türkiye’de margarinlerden trans yağları ancak 2007 yılında kaldırıldı. Türkiye’de yılda kişi başına düşen margarin 7 kilo. Bu çok fazla bir rakam. Yıllık kişi başına düşen zeytin yağı miktarı ise 1 litre. Tere yağı tüketimi 600 gram. Margarinciler zeytin yağı ve tere yağını bitirmişler” diye konuştu

Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar ise, Yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkati çekti.
Kaynak: İHA