Öğ-der Erzurum Şube Başkanı İkinci Açıklaması

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, mesleki ortaokullar açılması gerektiğini söyledi.


İkinci, 28 Şubat’tan sonra uygulamaya konan 8 yıllık kesintisiz eğitim ve buna dayalı meslek liselerinden puan kesilmesinden dolayı Meslek liseleri sorunu hızla büyüdüğünü belirterek, “Şimdi bu sorunlar çözüldü ancak Meslek liseleri başka sorunlarla eğitim yapamaz duruma geldi. Ortaokulda hiçbir mesleki eğitim almayan öğrenciler genel sınavlara girerek derslerinde başarılı olanlar Fen, Öğretmen, Anadolu liselerine gidiyorlar. Hiç bir okulu kazanamayan, ortaokul boyunca okulu boşa geçirmiş, sınıfı öğretmenler kurulu kararıyla geçiren öğrenciler Meslek Liselerine ve İmam Hatip Liselerine zorunlu yazdırılıyor” dedi.

Herhangi bir lisede başarılı olamayacak diye dışlanan öğrencilerin meslek lisesine yönlendirilerek cezalandırılmış havası verildiğini anlatan İkinci, “Lise çağına hiçbir beceri ve altyapı ile giremeyen öğrenciler başarısızlığını ve ilgisizliğini lisede devam ettiriyor hem kendisine hem de başka öğrencilere zarar veriyorlarlar. Ergenlik çağını yaşadığı bu yıllarda okullarda başka sorunlara sebep oluyorlar. Sonuçta bu gün Düz liseden Anadolu’ya çevrilen Anadolu Liselerinde,Meslek Liselerinde ve İmam Hatiplerde bu yüzden ciddi manada disiplin ve uyum sorunu yaşanıyor. Bir çok İHL ve Meslek Lisesinde idare ve öğretmenler problemli öğrencilerle ilgilenmekten işlerini yapamaz hale geldiler” diye konuştu.

Her öğrencinin derslerinde çok başarılı olmasının mümkün olmadığını anlatan İkinci, “Bazı öğrenciler derslerinde başarılı olamayabilir ama mesleki beceri konusunda iyi olma ihtimali belki de çok iyi olma ihtimali vardır. Bu beceriler ortaokul seviyesinde geliştirilmeye açık olmalıdır. Yetenek, ilgi ve aile kararına göre 5. sınıftan itibaren meslek eğitimi almaya hazırlık için meslek ortaokullarına yönlendirilmelidir.

Her alanda önce büyükşehir ve il merkezlerinden başlamak üzere yatılı ve gündüzlü olmak üzere mesleki ortaokullar açılarak mesleki eğitim temelden yaygınlaştırılmalı hem de İHL,meslek liseleri ve ortaokullar büyük sorundan kurtarılmalıdır.

Düz liselerden Anadolu Liselerine dönüştürülen okullardan mezun olup üniversite kazanan yüzde 10 öğrenci dışında büyük çoğunluğu liseyi bitirince boşta kalıyorlar. Liselerden mezun işsizlerin sayısı hızla artmaktadır. Bu konuda sorunların mesleki ve teknik eğitimin özendirilmesiyle azalacağını düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki teknik ortaokulların yaygınlaştırılması için acilen ortak müfredat hazırlığı yapmalıdır. Eskiden Loncalarda uygulanan mesleki eğitim ve günümüzdeki gelişmeler harmanlanarak eğitim müfredatı hazırlanmalıdır. Ortak müfredat geliştirilerek yeni eğitim yılında uygulanmalıdır.

Sağlık, Teknik, Ticaret, zanaat, spor, dini ilimler, tarım, teknoloji vs alanında ortaokulları kurumları açılmalıdır. Kuran Kursları da Mesleki eğitim ortaokulu olarak değerlendirilerek öğrencilerin Hafızlık eğitimi ve sonrasındaki dini eğitimi sırasındaki sene kaybetmeleri engellenmelidir.” diye konuştu.

Kaynak: İHA