Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ‘ankara’nın Gündemi’ Programında Gündemi Değerlendirdi (3)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Biz, Türkiye’de olan her hadisenin bedelini ödemek zorunda olan bir ülkeyiz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ‘ankara’nın Gündemi’ Programında Gündemi Değerlendirdi (3)
Nasıl siyasi istikrar ile kazandığımız artıların bedelini tahsis ettiysek, her eksinin de bedelini ödemek durumundayız. Birbirimizi aldatmayalım. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak yanlıştır. Siyasi iklim olarak şiddetli bir kış geçiyoruz ve bahar muamelesi yapamayız. Biz bütün olumsuzlukları, vatandaş lehine olumlu kullanan bir iktidarız. O yüzden her zaman iyimser olalım. Maliyetlerimiz müthiş bir şekilde yükseldi ama biz buna rağmen sanayicimiz ve vatandaşımız lehine davranmaya devam edeceğiz” dedi.


Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan Ankara’nın Gündemi programına konuk oldu. İhlas Medya Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol, İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ve Türkiye Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Ercan Gürses’in sorularını cevaplayan Yıldız, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin görev alanının, sınırının belli olduğunu belirten Yıldız, “Hiçbir erk, hiçbir kaynak istismar yoluna gitmemeli. Ama bugün görüyoruz ki görev alanlarını istismar edenler var. Siz büyük resmi hedef almışsanız gerekçenin ne olduğu önemli değil. Bunu bugüne kadar Türkiye’de darbe ile yapanlar oldu, başka yöntemlerle yapanlar oldu. Bunun içerisinde ister polis, ister yargı, ister siyaset olsun. Bunun kuralı belli, vatandaş sevmezse iktidarı değiştirir. Başbakanımız kaç defa dedi, ‘Eğer halkımız bizi başka bir yerde görmek isterse, biz buna rıza göstermek zorundayız’ diye. Bu haberlerin bir kısmı spekülatif, bir kısmı gerçek, bir kısmı kaset üzerine. Artık insanlar paranoya seviyesine geldi. Hangi gerekçeye olursa olsun buna kimsenin hakkı yok” ifadesini kullandı.

“GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZA YAPILANLAR KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
Bakan Yıldız, son günlerde özellikle internet üzerinden yayınlanan kasetlerle ilgili, “Kasetlerin görsel basında yayınlanması şuanda yasak. Bunlar internet üzerinden ya da farklı merkezlerden yayınlanıyor. Bu gelinen nokta doğru bir nokta değil. Bu insanları zor durumda bırakmak için kurgulanmış bir şey. Kimsenin, bırakın bir Müslüman’a, herhangi bir inanmayana bile iftira atma yetkisi yok. Kitaplar öyle yazmıyor. Biz nasıl olur da sevdiğimiz ve sevmediğimiz birine iftira atabiliriz. Genel Başkan Yardımcımıza yapılanlar kabul edilebilir değil” değerlendirmesinde bulundu.

“NİYE BAŞKALARI YAPTIĞINDA MAKUL OLUYOR DA, BİZ YAPTIĞIMIZDA İRTİCA OLUYOR”
Bakan Yıldız, sansür ve yasaklamaların bireysel özgürlükleri ihlal ettiği eleştirilerine, “Size verilen özgürlük hakkını, toplumun sosyal yapısını bozacak şekilde kullanmak istismardır. Bireysel özgürlüğün var diye her istediğini yapamazsın. Fransa’da 2008’den bu yana yıl başında içki içilmesi ve satılması yasak. Bizde böyle bir yasaklama yok. Bizde sadece bir sınırlandırma var. Niye başkaları yaptığında makul oluyor da, biz yaptığımızda irtica ya da başka bir şey oluyor. Siz bir insanın mahremiyle ilgili bir görüntü çekiyorsunuz. Sonra ‘Kusura bakmayın hanımıymış’ diyorsunuz. Bu hak hiç kimseye, hiçbir kanun ve inisiyatif tarafından verilmemiştir. Biz her şeyi kanun ile düzenleyemeyiz. O yüzden bizler değerlerimize döneceğiz ve bunun sağlamasını kendi içimizde de yapacağız. Ayıp nedir, iyi nedir, kötü nedir bunları kanunla öğrenmeyiz. O yüzden değerlerimizden uzaklaşmamalıyız” şeklinde cevap verdi.

“IRAK İLE ARAMIZIN BOZULMASINDAN FAYDALANACAK ÜLKELERİN OLDUĞUNU BİLMEMİZ LAZIM”
Yıldız, Kuzey Irak’taki petrol ve doğal gazın Türkiye üzerinden diğer ülkelere aktarılmasının iki ülkenin de yararına olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Irak ilişkilerinin kötüye gittiği iddialarını yalanlayan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
“Kuzey Irak’taki petrolün Türkiye üzerinden başka ülkelere taşınması, petrolün sahibi olan Iraklılar ve petrolü taşıyan Türkiye için doğru bir iştir. Kimler için yanlış olduğunu da zamanla göreceğiz. Konu Türkiye ile Irak arasında geçiyor ama birisi diyor ki, ‘Bu Amerikan bankalarında olsun.’ Biz de diyoruz ki, ‘Kim söylüyor bunu birisi gelsin de söylesin, biz bunu gazetelerden okumayalım.’ Biz Birleşmiş Milletler kararlarının bağladığı bir ülkede yaşıyoruz. Birleşmiş Milletler kararlarında buradaki gelirlerin yüzde 5’inin savaş tazminatı olarak ayrılması, kaç varil petrol geçtiğinin kaydının tutulması ve bunun dünya piyasalarından paralandırılması gerektiği belirtiliyor. Bunlar gayet normal. İki hafta önce Bağdat bir açıklama yaptı. Açıklamanın içeriği şöyle, ‘Biz, Erbil ile görüştük ve 400 bin varile kadar Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol aktarımının Kuzey Irak tarafından yapılmasının önünün açılmasını kararlaştırdık.’ Biz de buna göre işlem yapıyoruz, petrolü Ceyhan’a basıyoruz. 1 hafta sonra deniliyor ki, ‘Böyle bir işlem yapılamaz.’ Kusura bakmayın ama biz bir hukuk devletiyiz. Söylediklerinizi son derece ciddiye alan ve bununla ilgili işlem yapan bir ülkeyiz. Bunun yazısı var, çizisi var ve her geçen varil gümrüğe tabi, yani resmi işlemden geçiyor. Ertesi gün gazeteye bakıyorum, ‘Kaçak işlem yapılmış olunur’ yazıyor. Yani bu gümrüğe tabi, resmi bir mal. Sonra bizim Irak ile olan ilişkilerimizin çok ama çok kötü olduğu intibası veriliyor. Bizim şuanda Irak’tan aldığımız petrol, İran’dan aldığımız petrolden daha fazla. Irak ile ilişkisi bu kadar kötü olan bir ülke, en büyük ithalatını Irak’tan yapar mı? Aramızın bozulmasından faydalanacak ülkelerin olduğunu bilmemiz lazım.”

“ŞİDDETLİ BİR KIŞ GEÇİYORUZ VE BAHAR MUAMELESİ YAPAMAYIZ”
Yıldız, 17 Aralık’tan sonra yaşanan olumsuz havanın vatandaşlara özellikle doğalgaz fiyatlarında zam olarak yansıyıp yansımayacağı yönündeki bir soruya, “Biz, Türkiye’de olan her hadisenin bedelini ödemek zorunda olan bir ülkeyiz. Nasıl siyasi istikrar ile kazandığımız artıların bedelini tahsis ettiysek, her eksinin de bedelini ödemek durumundayız. Birbirimizi aldatmayalım. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak yanlıştır. Siyasi iklim olarak şiddetli bir kış geçiyoruz ve bahar muamelesi yapamayız. Biz bütün olumsuzlukları, vatandaş lehine olumlu kullanan bir iktidarız. O yüzden her zaman iyimser olalım. Maliyetlerimiz müthiş bir şekilde yükseldi ama biz buna rağmen sanayicimiz ve vatandaşımız lehine davranmaya devam edeceğiz” diye cevap verdi.
Kaynak: İHA