Botoksun Etkisi, Tekrarlanan Uygulamayla Artıyor

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN - Kırışıklıkların azaltılmasında uygulanan botoksun etkinlik süresi, işlemin tekrar edilmesi halinde artıyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Koçyiğit, AA muhabirine, kozmetik işlemler arasında önemli bir yeri bulunan botoksun kırışıklıkları azaltıcı, cildi gençleştirip, canlandırıcı etkisi olduğunu söyledi.

Botoksta en iyi sonuçların alın, kaşların arası ve göz çevresini içeren yüzün üst bölümünde alındığını vurgulayan Koçyiğit, yüzün alt bölümleri ve boyunda da işlem yapılabildiğini dile getirdi.

Koçyiğit, botoksun etkisinin işlemden yaklaşık 3 gün sonra başladığını ve 2 haftada en üst düzeye ulaştığını anlatarak, etkinliğin, uygulama şekli, preparatın özellikleri, kişinin kas yapısı ve kırışıklıkların durumuna bağlı olarak yaklaşık 3-8 ay devam ettiğini belirtti.

Genellikle ilk uygulamalarda etkinlik süresinin daha kısa olduğuna işaret eden Koçyiğit, tekrarlayan uygulamalarla etki süresinin uzadığını vurguladı.

Koçyiğit, uygulamanın herhangi bir engel olmaması halinde istenildiği kadar tekrarlanabileceğini ifade ederek, botoksun etkisi geçtikten sonra kırışıklıklarda bir artışın söz konusu olmadığının; aksine düzenli uygulama sonrasında mevcut kırışıklıkların derinliğinin azaldığını kaydetti.

-"Duyu kaybına neden olmaz"

Botoks enjeksiyonunun, yüzde mimiksiz, donuk bir görünüm olmaması için tecrübeli hekimlerce doğru bölgelere, gerekli miktarlarda yapılmasının önemine vurgu yapan Koçyiğit, uygulamanın duyu kaybına neden olmadığını söyledi.

Doğru teknikle yapılmayan enjeksiyonlarda göz kapağında düşme, kaş kenarlarının aşırı yükselmesi, donuk görünüm, göz çevresinde ödem gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Koçyiğit, "Bu yan etkiler, genellikle haftalar veya birkaç ay içerisinde geriler. Kozmetik amaçlı uygulamalarda ciddi yan etki hemen hiç görülmemektedir" diye konuştu.

-"Kas güçsüzyüğü ile kanama-pıhtılaşma sorunu olanlarda uygulanmamalı"

"Botulinum" toksinine alerjisi olanların, nörolojik hastalıkları bulunanların, kas güçsüzlüğü yaşayanların, kanama-pıhtılaşma sorunu olanların botoks yaptırmaması gerektiğini vurgulayan Koçyiğit, "Her ne kadar botoks, gebeliğin seyri veya fötus üzerinde olumsuz etki göstermese de bu dönemde uygulanması tercih edilmemelidir" uyarısında bulundu.

Koçyiğit, botoks işlemi öncesi kullanılan ilaçların hekimle paylaşılmasının önemini de dile getirdi.

Kaynak: AA