Ab'de Ambalaj Atığı Yönetim Sistemleri Uluslararası Kongresi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Çevre konusunda siyaset yapmak yanlıştır. Çevre siyaset üstüdür. Dünya bir bütün, ufacık bir yerde yaşıyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelecek kirlilik, kesinlikle sınır tanımaz" dedi.

ÇEVKO Vakfı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle ATO Cogresium'da "AB'de Ambalaj Atığı Yönetim Sistemleri Uluslararası Kongresi" düzenlendi.

Birpınar, burada yaptığı konuşmada, AB'ye uyum sürecinde 50'ye yakın yönetmelik, genelge ve tebliğ çıkardıklarını, Avrupa'nın çevreyle ilgili yönetmeliklerini Türkiye'ye uyumlaştırdıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı hedeflediğine işaret eden Birpınar, "Çevre konusunda siyaset yapmak yanlıştır. Çevre siyaset üstüdür. Dünya bir bütün, ufacık bir yerde yaşıyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelecek kirlilik, kesinlikle sınır tanımaz" diye konuştu.

Atıklarla ilgili çerçeve bir yönetmelik taslağı hazırladıklarını anlatan Birpınar, tıbbi, tehlikeli, ambalaj gibi tüm atıkları tek yönetmelik çatısı altında toplayacaklarını bildirdi.

Ambalajların çöpe atıldığında atık haline geldiğini ve geri dönüşümünün zorlaştığını dile getiren Birpınar, "Ayrı yerde toplanırsa da bu atık değil geri dönüştürülebilecek ürün oluyor ve ekonomiye ciddi katkı sağlıyor" dedi.

-"Makinenin başında engelli çocuk olacak"

Evlerde artık ikili toplama sistemine geçileceğini, kuru atıkların ayrı poşette toplanacağını belirten Birpınar, ambalaj atıklarının ayrı toplanmasına çocukları teşvik edeceklerini bildirdi. Birpınar, "Belli noktalara pet şişe toplayan makineler koymamız gerekiyor. Öğrenci 100 pet şişe attığında, hediye kazanmalı. Hatta o makinelerin başında engelli bir çocuğumuzu da çalıştırmak istiyoruz" diye konuştu.

Birpınar, bu konuda geri dönüşüm firmaların da Bakanlığa başvurduğunu ifade ederek,"şeklinde talepler geliyor" ifadesini kullandı.

-"Sokak toplayıcıları sisteme dahil edilmeli"

ÇEVKO Yürütme Kurulu Başkanı Ferid Ekmekçioğlu da vakfın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin belediyelerle ortak çalışma zorunluluğu getirdiğini belirten Ekmekçioğlu, "Son yönetmelik çerçevesinde geri kazanım yükümlülüğü, piyasaya süren firmaların omzuna yüklenmiş durumda. Piyasaya süren marka sahibi firmalar, sorumluluklarını yetkilendirilmiş kuruluşa devredebilecekleri gibi lisanslı firmayla çalışarak bunu kendileri de yerine getirebiliyorlar" dedi.

Yetkilendirilmiş kuruluş olarak yönetmeliğin öngördüğü yetkileri yerine getirmek için var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Ekmekçioğlu, şöyle devam etti:

"Yönetmeliğin öngürdüğü yapı içinde yer alan kurumların, sadece yetkilendirilmiş kuruluşlar için yaptırım öngürülüyor. Atık yöneticileri, belediyeler ve bazı ticari üreticiler için yaptırım veya teşvik bulunmuyor. Ambalaj atıklarının çöpe giderek yok olmasını önlememiz şart. Ancak bu konuda işbirliğinin sadece belediyelerin inisiyatifinde olmaması gerektiği kanaatindeyiz."

Ekmekçioğlu, diğer taraftan sokak toplayıcılarının sisteme ülke gerçeklerine uygun bir şekilde dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Programda, "ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Çevreci Basın Ödülleri" de sahiplerini buldu. DHA, Habertürk, CNN Türk, NTV Radyo, zaman.com.tr, Olay TV, Yeni Asır ile Milliyet gazetelerine çevreci yaklaşımları nedeniyle ödülleri verildi.

Milliyet gazetesine ödülü, bu yıl vefat eden "Gökyüzü muhabiri" Murat Öztürk adına verildi.

Ödülü, Öztürk'ün eşi Nilgün Öztürk takdim etti. Gözyaşlarını tutamayan Nilgün Öztürk, eşinin çevre konusunda hassas olduğunu ve gözünden hiçbir şeyin kaçmadığını anlatarak, "Bu ödül bizim için çok önemli, onur ve gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA