Acemi Kasaplar, Kurban Bayramı'na Hazırlanıyor

Bolu'da acemi kasaplar için "kurban kesim" kursu düzenlendi.

Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile İl Müftülüğünce, kurbanlıkların İslami usullere uygun kesilmesi ve olası yaralanmaların önlenmesi amacıyla eğitim programı hazırlandı.

Eğitime katılan 50 kursiyere kurban ibadeti ve kesimi hakkında bilgi verildi.

Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Kemal Yaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, talep doğrultusunda kurs açtıklarını söyledi.

Büyük ve küçükbaş hayvanlar üzerinde uygulamalı eğitim yaptıklarını anlatan Yaman, "İl Müftülüğünden gelen arkadaşlar da dini bilgiler, kesim öncesi okunması gereken dualar ve kurbanlık hayvanların hangi özelliklerde olacağı konusunda gerekli bilgiyi veriyor. Buradaki veteriner hekimimiz ise hijyen, sağlık ve hayvan kesim kurallarını anlatıyor. Kasaplar ise olası kesim kazalarına karşı nasıl tedbir alınacağını, neler yapılacağını kursiyerlerimize uygulamalı anlatıyor" diye konuştu.

Bolu Müftü Yardımcısı Halil Taşpınar ise kursiyerlere dini açıdan eğitim verdiklerini ifade etti.

İslam dininin sadece insanlara değil, hayvanlara bile eziyet edilmesine karşı geldiğini kaydeden Taşpınar, "Hayvanı kesileceği yere getirirken ite kaka götürmeyeceksin çünkü o da bir canlı. O can taşıyan varlığa hayvan hakları açısından ve İslam'ın getirdiği genel getiriler içinde davranmak gerekir. Kurbanlığımıza, nasıl olsa on dakika sonra kesilecek' diye eziyet etme hakkına sahip değiliz. Kurbanlığımızı keseceğimiz mekana getirdiğimiz zaman bıçağı göstermek bile dinimizce mekruh kabul edilmiştir, uygun değildir" şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Ramazan Karaman da daha önce kurban kestiğini, kurs sayesinde bundan sonra daha dikkatli ve eğitimli hareket edeceğini anlattı.

Kaynak: AA