Türkiye'nin İlk Özel Enerji Araştırma Merkezi Kutem Açıldı

Türkiye'nin özel sektör destekli ilk enerji merkezi Koç Üniversitesi Tüpraş Enerji Merkezi , Koç Üniversitesi ve Tüpraş işbirliği ile kuruldu.

Fosil yakıtlar, güneş yakıtları ve biyoyakıtlar üzerine araştırmaların yürütüleceği KUTEM; yerli ve çevre dostu alternatif yakıt teknolojiler geliştirmeye, teknolojide dışa bağımlılığı azaltmaya ve enerji açığı probleminin çözümüne odaklanacak.

Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde 355 metrekare alanda faaliyet gösteren KUTEM'de Fen, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri'nden 30'a yakın öğretim üyesi görev alıyor.

Tohumlama fonlarıyla öğretim üyelerinin enerji ile ilgili alanlarda yeni projeler geliştirmesine kaynak sağlayan KUTEM'de ilk aşamada 6 projeye destek veriliyor.

Türkiye'nin dünya enerji piyasasında rekabet gücününün arttırılmasını hedefleyen Tüpraş, KUTEM'e beş yıl içinde araştırma altyapısını güçlendirmek için 8 milyon lira destekte bulunacak.

Merkezde Tüpraş'la ortak projeler geliştirilirken; öğretim üyeleri ve doktora öğrencilerinin enerjiyle ilgili projeleri için de fon sağlanacak.

KUTEM'in açılışında konuşan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, yalnızca Ar-Ge projelerini yürütmek ve projelerden bilgi üretmenin yeterli olmadığını, mutlaka proje sonuçlarının sahaya uygulanması, üretime geçmesi ve katma değer oluşturması gereğini söyledi.

Bunun gerçekleşebilmesi için akademisyenlerle sanayideki ekiplerin ortak akılla hareket etmelerinin önemli olduğunu aktaran Memioğlu, "Koç Holding Enerji Grubu Başkanlığı olarak küresel rekabet ortamında faaliyetlerimizi sürdürürken, üretim teknolojilerinde fark oluşturarak, şirketlerimizi geleceğe taşıyacak nitelikte rekabetçiliğimizi arttırmak amacı ile bilgi ve teknolojileri geliştirmek, yeni ürün ve proseslere ulaşmak ve sahada uygulamak üzere 2010 yılı başında harekete geçtik" dedi.

Ar-Ge stratejileri çerçevesinde üniversitelerin araştırma merkezleri ve sanayi ile gerçekleştirilecek ortak çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak bilgi birikiminin şirketlerinin sürdürülebilir başarısı ve geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Memioğlu, hedeflerinin ülke ve şirketlerin ortak değerlerinin tasarruf altına alınıp, işbirliği kültürünü gerek şirketler içinde, gerekse sektör genelinde yaymak ve üniversitelerinin ilgili bölümlerini Ar-Ge merkezinin paydaşı olarak değerlendirmek olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın değerlendirmesi sonrasında "Nitelikli Ar-Ge Merkezi" kategorisinde Tüpraş'ın Ar-Ge Merkezi'nin 141 aday arasından ülke ikincisi olduğunu anımsatan Memioğlu, şunları söyledi:

"Bu yıl ise bütçe hacmi bakımından Türkiye Ar-Ge Ligi'nde yıllardır Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan şirketleri geride bırakarak 9. sıraya yükseldi. 'Üniversite ile İşbirliği' kategorisinde dördüncü, 'Bilimsel Yayın' kategorisinde ise altıncı sırayı aldı. Tüpraş'ın oluşturduğu sinerji ile grup şirketlerinden Aygaz 2, Demir Export ise 1 TÜBİTAK onaylı projeye başladı.

OPET Madeni Yağ Grubu 5 TÜBİTAK onaylı projeyi yürütürken, akaryakıt grubu ise son derece önemli bir konuda Koç Üniversitesi ile ortak Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor."

-"20 yıl içinde dünyada enerji tüketiminin yüzde 50 oranında artması bekleniyor"

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise Koç Üniversitesi'nin enerji çalışmalarına odaklanacak bir merkez kurma düşüncesiyle Koç Holding Enerji Grubu Başkanlığı ve Enerji Grubu'na bağlı şirketlerle yapılan görüşmeler sonucunda mart 2010'da Ortak Çalışma Çerçeve Protokolü'nü imzalayarak KUTEM'in temellerini attıklarını söyledi.

Gelecek 6 yıl içerisinde ne geliştirilirse geliştirilsin fosil yakıtların ana enerji kaynağı olacağını vurgulayan İnan, dolayısıyla fosil yakıtların verimli kullanımının, çevreye uygun kullanımı konusundaki yeniliklerin belki de sürdürülebilir enerji kaynaklarındaki yeniliklerden çok daha önemli olabileceğinin bilincinde olduklarını, dolayısıyla bunlara odaklandıklarını dile getirdi.

Tüpraş tarafından kendilerine verilen kaynağın bir kısmını bilinmeyen bilinmeyenlerini takipte kullanacaklarını aktaran İnan, "Ar-Ge çoğunlukla bilinen bilinmeyenlerin takibi olabiliyor" şeklinde konuştu.

KUTEM Direktörü Prof. Dr. Can Erkey de 20 yıl içinde dünyada enerji tüketiminin yüzde 50 oranında artmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 70'ini dış kaynaklardan elde ettiğini aktaran Erkey, bu miktarın Türkiye için önemli sorunlardan biri olan cari açığın ciddi bir kısmını oluşturduğunu dile getirdi.

Dolayısıyla Türkiye'deki kaynaklardan enerji elde edebilmek için teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erkey, "KUTEM'de yapılacak bilimsel çalışmalar; çevreye duyarlı yeni yakıt teknolojilerinin geliştirilmesine ve bunların şirketler tarafından ürün haline getirilerek dünya enerji pazarında rekabet edebilmemize ve ülkemizin enerji açığı probleminin çözülmesine katkıda bulunacak. Hedefimiz KUTEM'in, yakıt teknolojileri alanında dünya çapında bir araştırma merkezi olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Rektör İnan, Memioğlu ve Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut'a plaket takdim etti. Daha sonra ise merkezin kurdela kesim töreni gerçekleştirildi.

Kaynak: AA