Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Zirvesi

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderleri Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahibi olduğu zirveye, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus ve Tacikistan liderleri katılacak. Zirvede, Suriye ve Afganistan kaynaklı güvenlik tehditlerine karşı alınacak önlemlerin değerlendirileceği belirtildi.

Kremlin danışmanı Yuriy Uşakov, basına yaptğı açıklamada, zirvede liderlerin ikili ve heyetlerarası birçok görüşme gerçekleştireceklerini, Suriye ve Afganistan başta olmak üzere güvenlik konularını geniş bir şekilde ele alacaklarını söyledi.

Zirvede, Suriye krizi ve bölgedeki son gelişmelerin geniş bir biçimde değerlendirileceğini vurgulayan Uşakov, bu konuda ortak bir açıklama yapılmasının da gündemde olduğunu belirtti.

Zirvede Putin'in, birliğe üye ülke liderlerini Suriye'ki kimyasal silahların imha edilmesi konusunda Rusya'nın başlattığı girişimlere ve krizin politik yollardan çözülmesi fikrine destek vermeye çağırması bekleniyor.

-Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü

Askeri-politik birlik olan KGAÖ'nün temeli 15 Mayıs 1992 tarihinde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te imzalanan Kolektif Güvenlik Anlaşması'yla oluşturuldu. İmzalanan anlaşmaya göre, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkeler ortak güvenlik anlaşması yaparak bir anlamda kendi aralarında yeni bir askeri ittifak kurdular.

Örgüt, 2002 yılında imzalanan anlaşmayla kurumsal bir yapıya dönüştü. KGAÖ'ye Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus ve Tacikistan üye. Örgütte, Afganistan ve Sırbistan gözlemci statüsüne sahip.

Kaynak: AA