'Aşı İle Hastalıklardan Korunun'

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye'de yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümünün engellenebildiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yerel bir basın yayın organında "altı aydan küçük bebeklere grip aşısı önerilmemektedir" şeklindeki doktor ifadesinin "bebeklere aşı vurdurmayın" şeklinde başlık atılarak haber yapıldığını, bu ifadenin haberin tamamını okumayan okuyucularda yanlış izlenime sebep olabileceğini belirtti.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki aşıların büyük çoğunluğunun ilk altı aydaki bebeklere uygulandığından, haberin yanlış anlaşılmalara neden olmaması için açıklamaların yapılmasının uygun görüldüğüne dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bilindiği gibi ülkemizde 1985 yılından buyana yürütülen GBP kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, buna bağlı olarak aşı ile korunabilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. Her 100 çocuktan 97'si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır. Bu program difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanoz,verem, çocuk felci, hepatit-B, hepatit-A, suçiçeği, hemofilus influenza tip b ve streptokokus pnömoniye bağlı invaziv pnömokokal hastalıkları kapsamaktadır."

Hamzaoğlu, 2005 yılı sonuna kadar difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem olmak üzere 7 hastalığa karşı aşılama yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında HIP, kızamıkçık, kabakulak aşıları uygulanmaya başlamıştır. 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-HIP aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere konjuge pnömokok aşısı takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile korunma sağlanan hastalık sayısı 11'e yükselmiştir. 2010 yılında ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA aşısı eklenmiş, bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan konjuge pnömokok aşısı uygulanmaya başlanmıştır. 2012 yılında hepatit A aşısı, 2013 yılında ise suçiçeği aşısı eklenmiştir. Sağlık Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında 181 sayılı kanun hükmünde kararname ile ülkemizde yürütülecek bağışıklama hizmetlerini düzenleme yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir. Bu düzenlemeler yapılırken dünyadaki çeşitli gelişmeler takip edilmekte ve akademisyenlerden oluşan Bağışıklama Danışma Kurulunun tavsiyeleri dikkate alınmaktadır."

Türkiye'de yalnızca aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümünün engellenebildiğini vurgulayan Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Grip aşısı kış aylarının başlangıcında yapılmalıdır. Ayrıca mart, nisan ayında ikinci salgın dönemi olduğundan eylül, ekim ve kasımda aşı yapılmayanlar var ise bu kişilere kış aylarında aşı yapılabilir. Burada ne kadar erken davranılırsa koruyuculuk daha etkin olmaktadır. Her yıl aşı yeniden hazırlanır. Bu yüzden yeni aşıların temin edilmesi bazı ülkelerde gecikebilir. Yine de ideali eylül ayı içinde yapılmaktır. 65 yaş ve üzerindekiler, kronik kalp akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar, böbrek hastalığı olanlar, diyabet, bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları olanlar,kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar, sağlık personeli ve hastane çalışanları, okul ve fabrika gibi topluluklarda, bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsinin grip aşısı olması önerilmektedir."

Kaynak: AA