'Ambulansı Fark Ettiğinizde Hemen Frene Basmayın'

Trafikte ilerleyen sürücülerin, arkalarından gelen ambulansı fark ettiklerinde panik yaparak frene basmalarının, ambulansın hızını kestiği bildirildi.

İleri ve Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitim Koordinatörü Hüseyin Deryol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambulans sürücülerinin aciliyetine göre hasta ya da yaralıya en kısa sürede ulaşarak onu en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmak için çaba sarf ettiğini belirterek, sürücülerin "hayat kurtarma" yarışında ambulans şoförlerine bilinçli bir şekilde yol vererek yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Ambulans sürücülerinin hayat kurtarmak için zamanla yarıştığını ifade eden Deryol, "Ambulans sürücülerinin tek amacı, bir an önce hasta ve yaralıya ulaşarak onu en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmak. Bu doğrultuda trafikte ambulans sürücülerinin hızını kesmeden kontrollü bir şekilde akan trafikte sağa yanaşarak sol şeridi boşaltmak gerekiyor" dedi.

Avrupa ve ABD'de ambulanslara, sağ ve sol şeritlere açılarak orta şeridin boşaltılması suretiyle yol verildiğini anlatan Deryol, "Ülkemizde daha çok sağ tarafa yaklaşıp sol şeridi boşaltarak yol verme işlemi gerçekleştiriliyor. Güvenlik şeridinin kullanılmaması ve gerekli durumlarda ambulans, itfaiye ve güvenlik güçlerinin bu yolu kullanması gerekiyor. Güvenlik şeridinin olmadığı yollarda sürücülerin ambulansların siren sesini duyduklarında veya tepe lambasının aydınlatmalarını gördüklerinde sağa yaklaşarak sol şeridi boşaltıp ambulansın geçmesine izin vermeleri en uygun olanı" diye konuştu.

-"Gündüz tepe lambaları bazen etkisiz kalıyor"

Özellikle gündüz saatlerinde camları kapalı yüksek sesle müzik dinleyerek araç kullanan sürücülerin, ambulansların siren seslerini duymayarak hem trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü hem de ambulansı yavaşlattığını dile getiren Deryol, "Gündüz tepe aydınlatmamızın etkili olmaması nedeniyle sesli uyarı sistemlerimizi kullanıyoruz. Camları kapalı ve yüksek sesle müzik dinleyen bazı araç sürücüleri, ambulans şoförlerini çok zor durumda bırakıyor. Siren seslerini duymuyorlar ve haliyle de yol veremiyorlar" ifadelerini kullandı.

-"Ambulansı fark ettiğinizde frene basmayın"

Deryol, ambulans fark edildiğinde frene basmanın uygun olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ambulans fark edildiğinde panik yapmadan dikiz aynasından kontrol yapılmalı, mümkün olduğu kadar frene basmadan arkadan gelen ambulansın hızı kesilmemeye çalışılmalı. Sürücüler arkalarında ambulans gördüklerinde panik yapmadan kontrollü bir şekilde sağa yanaşarak mümkün olduğu kadar sol şeridi boş bırakmalı."

Kaynak: AA