Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar Açıklaması

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kan taşıma işinin özelleştirildiği iddiasına ilişkin, "Kan taşıma işini kendimiz yapıyoruz, bir kurum ya da kişiye yaptırmıyoruz" dedi.

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bin 550 hastanenin bin 500'üne kan verdiklerini, ülkenin her santimetresinden kan topladıklarını ve verdiklerini söyledi.

​2012 yıl sonu itibarıyla 1 milyon 469 bin 500 ünite kan topladıklarını, bu yılki hedeflerinin 1 milyon 800 bin olduğunu vurgulayan Akar, "Parametreler bunu yapacağımızı gösteriyor. Şu anda Türkiye'nin ihtiyacı 2 milyon 100 bin. Yüzde 100'üne 2015 yılında ulaşacağız" diye konuştu.

Kan taşıma işinin özelleştirildiği iddiasının doğru olmadığını anlatan Akar, şöyle devam etti:

"Kan taşıma işini kendimiz yapıyoruz, bir kurum ya da kişiye yaptırmıyoruz. Biz kendi ekiplerimizle usülüne göre hijyenik koşullarda kan taşıyoruz. Hastanelere kendimiz veriyoruz. Rezervasyon sistemine geçtik. Günde 500 ekibimiz Türkiye genelinde kan toplamaya çıkıyor. Kan konusunda Türkiye'yi yarı yolda bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Her yerde kan merkezleri açıyoruz. Kadıköy şubemizle alakalı da bir haber vardı. Şubemizin bahsedilen binasını biz kan merkezi olarak tadil ediyoruz. Tadilat o sebepledir. Hangi hastane gelip bizimle protokol yaparsa o hastanenin bütün kan ihtiyacını karşılamayı taahhüt ediyoruz."

-Erzincan Şube Başkanı Bayata'ya yönelik sözleri

Akar, dün yaptığı toplantıda Erzincan Şube Başkanı Halim Ferit Bayata'yla ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını kaydetti.

Bayata'nın çok başarılı ve yakın arkadaşı olduğunu anlatan Akar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Erzincan'da çok başarılı ve memnun olduğumuz çok genç ve üniveristede görevli bir başkanı var. Erzincan, kurban toplamada biraz zayıftı. Ben de kendisini çok sevdiğim için her yerde örnek gösterdim. 'Bana yakın olan bir il bile az çalıştı' diye. İroni yaptım yani. Ferit Bey orada yaptığı çalışmalarla milyonlar kazandırdı Kızılaya, inşaatlar yaptı. Şu anda Erzincan'da çok büyük bir maden suyu fabrikası inşaatı var. 50 milyon dolarlık. Hepsinde Ferit Bey'in çok ciddi katkısı vardır. Ben örnek gösterdim. 'Bu adama bile kızdım' diye. 'Size de kızarız' diye bir mesaj vermek için sölemiştim ama haber konusu oldu. Ben kırmak istemem şube başkanlarımızı, hele Ferit Bey'i hiç kırmak istemem.

Bu yıl şimdiden 2 günde 50 vekalet almış. Bu da '250'yi bulacak' demektir."

Kaynak: AA