Kazıların Devamı İçin Yaşadığı Ülkeyi Değiştirdi

Almanya'nın Münih Üniversitesindeki görevinden ayrılarak Türkiye'ye yerleşen Prof. Dr. Latife Summerer, 7 yıldır Pompeipolis Antik Kent'nin kazı başkanlığını yapıyor.

Arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti'nin ve Zeugma'nın benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki kazılar, Taşköprü ilçesindeki Zımbıllı Tepesi'nde sürdürülüyor.

Summerer, iki yıl önce kazıları daha sağlıklı yürütebilmek için Almanya'nın Münih Üniversitesindeki görevinden ayrılarak, Kastamonu Üniversitesinde çalışmaya başladı.

- "Çalışmaları sağlıklı şekilde yürütemiyorduk"

Summerer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Paflagonya'nın iç bölgelerinde bulunan Pompeipolis'in Roma Generali Pompeus Magnus'un Pontus ve Paflagonya bölgesinde kurduğu 7 şehirden biri olduğunu söyledi.

Kazılara, 2006 yılında Taşköprü Belediyesinin daveti üzerine ilçeye geldiğini ifade eden Summerer, o yıllarda şimdi kazı alanının olduğu bölgede hiçbir antik kalıntı görülmediğini belirtti.

Summerer, jeofizik uygulamalarla şehrin planını ve aşağı yukarı merkezi binaların yerlerini tespit ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Pompeipolis kazılarını Münih Üniversitesi adına sürdürürken, yaz aylarında gelip araştırmaları yapabiliyorduk. Daha kısa çalışıyorduk. O zaman çalışmaları sağlıklı şekilde yürütemiyorduk ancak burada olmamın, kazıyı daha iyi organize etmem ve Kastamonulu öğrencilerinin gelecekte bu kazıyı sürdürebilmeleri için önemli olduğunu gördük. Bu kazıyı başlattık ama bundan sonra gelecek nesillerde de devam etmesini istiyoruz. Bunun için yeni nesillerin eğitilmesi lazım. Bu da çok kısa zamanda olacak bir şey değil. Uzun yıllar önce bu eğitime başlamak lazım.

Bu yeni neslin Taşköprülü, Kastamonulu olması bizim için çok önemli çünkü burası Kastamonu'nun, Taşköprü'nün kültürel mirası. Arzumuz Kastamonu Üniversitesinin arkeoloji ve restorasyon konusunda daha fazla üretim sağlaması. Bu nedenle Kastamonu Üniversitesine geçtim."

-"Kuzey Anadolu'daki bilimsel anlamda tek kazı"

Pompeipolis'in, Kuzey Anadolu'nun bilimsel anlamda yürütülen tek kazısı olduğuna dikkati çeken Summerer, uzun soluklu bir kazı projesi yürüttüklerini anlattı.

Summerer, kazının yanında, gün yüzüne çıkarılan malzemeleri en iyi yöntemlerle araştırdıklarını dile getirerek, "İleride bu kazı, diğer buluntular için literatürde referans noktası gösterilecek. Bu da tabii hem Kastamonu hem Taşköprü hem de Kuzey Anadolu Bölgesi için çok önemli bir adım" şeklinde konuştu.

Bu yıl ki kazılarda Almanya, İtalya, Polonya, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan'dan gelen uzmanların çalıştığını ifade eden Summerer, iyi bir kazı dönemi geçirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA