FED'in Açıklamaları Piyasalarda ''Sürpriz'' Etkisi Yaptı

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin iki gün süren toplantısının ardından, ABD Merkez Bankası'nın bugün öğleden sonra yaptığı açıklamada, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarında indirime gitmeme kararı aldığını belirtmesi, aksine bir açıklama beklentisi içinde olan piyasaları sevindirdi.

FED Başkanı Ben Bernanke'nin haziran ayında, alımların muhtemelen bu yıl azaltılmaya başlayacağı açıklamasından sonra, bugün ''başlatılmayacağı'' yöündeki açıklamaları ve takvime göre değil, verilere göre bu durumda değişikliğe gidilmesi gerektiği yönündeki sözleri, piyasalara pozitif enerji verdi.

Wall Street'te düşüş yönünde seyreden endeksler, öğleden sonra saat 14.00 itibariyle, açıklamanın gelmesinin ardından yön değiştirerek yükselişe geçti. S&P 500 hisse endeksinde yüzde 3'e varan artış görülürken, Dow Jones hisselerinde ise açıklama sonrası yükseliş 170 puanlık artışı yakaladı.

İşe alımlarda artış bekleniyor

FED Başkanı Bernanke'nin, ''FED üzerinden hiç kimsenin bugün alımlarda kısıtlama yapılacağı yönünde söz vermedi'' ifadesi ve takvim yerine, verilerin takip edilerek bu konudaki kararın gözden geçirileceği yönündeki açıklamaların Amerika'daki işe alımları da hızlandıracağı beklentisini oluşturdu.

Ağustos ayında işsizlik rakamlarının bir önceki aya göre düşüş göstererek oranın yüzde 7,3'e düşmesinden sonra, bugün gelen açıklamanın, bu rakamı daha da aşağı düşüreceği beklentisine neden oldu.

ABD Merkez Bankası'nın, işsizlik oranının en azından yüzde 6,5'ye düşene kadar kısa vadeli sıfıra yakın faiz politikasını aynı şekilde sürdüreceğini açıklaması, piyasa uzmanları tarafından işe alımların hızlanacağı ve işsizlik rakamının düşüşünün de hızlanacağı şeklinde yorumlandı.

Ağustos ayında Amerika genelinde 169 bin yeni işe alım gerçekleşmişti.

Kaynak: AA