Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Hangişi'nin Açıklaması

Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, ortaöğretime geçişteki yeni sınav sisteminin dershanelere kilit vuramayacağını öne sürdü.

Hangişi, yaptığı yazılı açıklamada, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında zillerin yine sorunlarla çaldığını savunarak, yapılan en önemli değişikliğin ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili olduğunu belirtti.

Yeni sisteminde seviye belirleme sınavı gibi sınav odaklı olduğunu ve bu haliyle SBS'nin sadece isminin değiştiğini öne süren Hangişi, şunları kaydetti:

"SBS'de öğrenciler yılda tek sınava girer ve tek sınavın stresini yaşarken, yeni sınav sistemi ile 8. sınıfta 12 sınava girecek. Kendilerini sık sık yarış ve heyecan içinde bulacaktır. Hatta sistemin önümüzdeki yıllarda 6 ve 7. sınıflara genişletilmesiyle sınav baskısı daha da küçük yaşlarda ortaya çıkacaktır. Bu nedenle 'Yeni bir sınav getirmiyoruz, öğrenciler sınav stresi yaşamayacaklar' şeklindeki söylemler gerçeği yansıtmadığı gibi, bunun yeni bir heyecan ve stres getirmeyeceğini söylemek eğitimle hiç ilgisi olmayanların bile dile getireceği ifadeler değildir. Ortaöğretime geçişteki yeni sınav sistemi dershanelere kilit vuramaz. Sınav olduğu sürece dershanelerin olması kaçınılmaz olacaktır. Bu sistem ile ilgili en büyük endişelerden birisi de müfredata ilişkindirdir."

Kaynak: AA