Sarıkamış’ta İlçe İdare Şube Başkanları Toplantısı Yapıldı

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, İlçe İdare Şube Başkanları toplantısı yapıldı.

Sarıkamış’ta İlçe İdare Şube Başkanları Toplantısı Yapıldı
Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz Başkanlığı’nda kayak merkezindeki bir otelde düzenlenen toplantıya, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, il genel meclisi üyeleri, köy ve mahalle muhtarları, dernek temsilcileri ve otel müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz yaptı. Kaymakam Gürbüz, “Bu toplantıda Sarıkamış’ı bir gemi misali düşünüp, hepimizin aynı gemi içinde olduğu varsayımından hareketle, bu gemiyi doğru rotada tutmak, içini dışını şühedanın gölgesinde olan ayakucunda olan Sarıkamış’ın marka değerini olduğundan daha iyi bir pozisyona getirebilmek için neler yapabiliriz. Nezaket saygı ve sevgi çerçevesinde çok fazla resmi kuralları zorlamayarak sıcak bir ortamda bu toplantının geçmesi için herkes rahatsızlık duyduğu hususlarla ilgili konuları dile getirsin. Beklentilerini, projelerini birbirimizi kırmadan incitmeden sadece Sarıkamış ortak paydasını ilgilendiren, kamu kurumlarındaki verimlilik, rahatsızlık vs. buna benzer durumlarla ilgili sıkıntı ve sorunları görüşeceğiz. Sarıkamış’ın ortak ihtiyaçları, Sarıkamış’ın geleceği, Sarıkamış’ın yeni yükselen vizyonuyla alakalı genel hususlara işaret etmek için toplandık. Bu memlekette Ulu Önder Atatürk’ün söylediği gibi, bu memleketin gerçek sahipleri köylüdür. Milletin efendisi köylüdür. Köy muhtarlarımızla başlayalım. Muhtarlarımız köyleriyle, Sarıkamış ile ilgili genel umumu ilgilendiren sorunları, eğitim, sağlık, tarım, alt ve üstyapı faaliyetleriyle ilgili beklentilerini köylerindeki sıkıntılarını, gönlünden ne geçiyorsa samimi olarak hiç çekinmeden burada herkesin duyacağı şekilde dile getirsinler. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcileri de burada onlarda gerekli notlarını alacaklar. Bunları derleyip, toparlayıp bütün sıkıntılarımızın, beklentilerimizin bir envanterini oluşturacağız. İl bütçesi, bakanlıklar bütçesi dahilinde bunların çözülmesi için çeşitli girişimlerimiz olacak” dedi.

Kaymakam Gürbüz’ün açılış konuşmasının ardından katılımcılar; ilçenin sosyal, ekonomik ve kültürel durumu ile eğitim, sağlık, turizm, tarım ve hayvancılık, ticaret, spor ve diğer konulardaki durumu, bu konularda yapılan çalışmalar, öneriler ve varsa projeler, köylerin sorunları, ihtiyaçları, ilçedeki turizm potansiyeli, oteller ve kapasiteleri, “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” sloganıyla anılan Sarıkamış Şehitleri Anma Programının özüne yakışır bir şekilde icra edilebilmesi için yapılabilecek çalışmalar vb. konularda görüş ve düşüncelerini aktardılar.

2015 yılında Sarıkamış Harekatının 100. Yıl Anma Etkinliklerinin icra edileceğini belirten Kaymakam Gürbüz, “Şuanda Sarıkamış bütün bakanlıkların bilhassa sayın Başkanımızın ilgisi odağı halinde. Bizim bunu çok ciddi bir yatırım fırsatına dönüştürmemiz kaçınılmaz bir zaruriyettir. Biz sayın belediye başkanımızla birkaç kez Sayın Valimizi ziyaret ettik. Aciliyet içeren konuları ziyaretimiz esnasında gündeme getirdik. Kayak merkezimizin hem yolların asfaltlanması hem de alt otellerimiz için telesiyej sistemi kurularak mevcut otellerin bundan müsterih hale gelmesi hem de buranın turizm potansiyelinin fiiliyata dönüştürülmesi bakımından görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Telesiyej ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacaktır. KARSAR-TUR’un yönetim kurulu toplantısı dün sonlandırıldı. Bu toplantıda yaklaşık 100 bin TL para temin edildi. Karanlıkdere telesiyej sisteminin bakım onarım işleri çok ciddi ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Turizm sezonunun başlangıcına mahcup olmayacak bir şekilde hazır bir halde girmeyi hep birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Kayak Merkezindeki pistlerin ışıklandırılması konusunda şimdilik bir pistin ışıklandırılmasının görüşüldüğünü, bunun da bütçeyle alakalı bir iş olduğunu ifade eden Gürbüz, şunları kaydetti:
“Yani bizimde gönlümüzden çok hızlı bir şekilde yapılması geçiyor ama, il özel idaresinin imkanları, turizm bakanlığının imkanları doğrultusunda bu işi yapacağız. Orman deposunun bulunduğu alanın turizme kazandırılması için onlarda desteklerini sunuyorlar. Valiliğimizde bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyor. Vekillerimiz bundan haberdar, siyasetçilerimiz biliyor mevzuyu. Bu yıl ortalama konaklamamız 50 bin civarında iken, inşallah her yıl bunları katlayarak çoğalacak bir turizm fırsatı yakalayacağız.”
SU DEPOLARINA OTOMATİK KLORLAMA CİHAZLARI TAKILACAK
Su işlerinde öncelikle hiç suyu olmayan köyler yatırım programına alınıyor. Onlar tamamlandıktan sonra diğer çalışmalar bütçe çerçevesinde yürütülüyor. Köylerimizin sorunlarını öncelikle burada sizlerden dinleyeceğiz ardından köylerimize geldiğimizde sorunları bizzat yerinde göreceğiz. 30 Eylül’e kadar köy ziyaretlerimizi tamamlayarak İl Özel İdaresi’ne yatırım programımızı sunacağız. Önümüzdeki yatırım programı içerisinde depolarımıza otomatik klorlama cihazlarının montajı yapılacak. Her ay çevre hıfzıssıhha kurulu olarak yapılan tespitler çerçevesinde, suyu uygun olamayan birimlerle ilgili hem o birimlere hem de suyu sağlıklı içilebilir hale insani amaçlı tüketim unsurları hakkında yönetmelik uyarınca yazışmalarımızı yapıyoruz. Yani bu konunun biraz daha hızlandırılmasıyla ilgili olarak elimizden ne gelirse yapacağımızı, elimizden gelenin fazlasını yapacağımızı bilmenizi isterim. Sarıkamış ortak paydasında her birimimize hizmet edecek imkanları sonuna kadar zorlayarak yapacağımıza emin olun.”
Bu kadar şehidin şühedanın olduğu bir yerde, buraya atananların da burayı layık olduğu yere getirmek için mutlaka gayret göstermeleri gerektiğini ifade eden, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu da, “Biz askerlikte bir yere gittiğimiz zaman önce durum tespiti yaparız. Nedir bu durum tespiti, ne aldık elimizde ne var, ne yapmalıyız bunu görelim ki, buna göre yol haritamızı çizip işlerimizi yürütelim. Her şeyin planı var. Plansız programsız bir şey olmaz. Bu açıdan çok tecrübeli Kaymakamımızı tebrik ediyorum böyle düşündüğü için. Tabi biz sizlerden biriyiz, yabancı değiliz. Sarıkamış ecdadımızın kanıyla sulanmış mübarek toprakların olduğu bir yer. Bu kadar şehidin şühedanın olduğu bir yerde, buraya atananlarda burayı layık olduğu yere getirmek için mutlaka gayret göstermeliler. Burayı kurtaran Kazım Karabekir Paşa’nın güzel bir sözü var; ‘Gelenler gidenlerin yaptığını sıfır kabul edip, kendisi bir yapar. Ondan sonra gelen bir şey yapar oda bir yapar, o gelen tekrar enkaz edebiyatı sıfırla bir arası gidip gelir diyor. Halbuki idare edenler yaptığını bir kabul edip, kendiside bir katarsa iki olur, bir sonraki bir yaparsa üç olur böylelikle çok daha iyi şeyler yapılır. Bu anlamda sayın Kaymakamımızın bir kabul edip üzerine bir şey koyma gayretini biliyoruz. Tabi ben daha öncede söyledim çok kıymetli bir belediye başkanımız var. İnşallah hep birlikte Sarıkamış’ı layık olduğu yere götürmek için tabi biz bildiklerimizi paylaşırız. Bizim siyasetle işimiz olamaz. Siyaset bizim dışımızda herkesin düşüncesine saygı duyarız. Önemli olan iyi niyetle Sarıkamış’ı daha iyi yere getirmek. Bu nedenle burada toplananlar eğer bu samimi duygularını dile getirir bir şekilde işe koyulurlarsa başlamak başarmanın yüzde ellisine işarettir” şeklinde konuştu.

SARIKAMIŞ ŞEHİT ABİDELERİ 2015 YILINA YETİŞTİRİLECEK
Kayak merkezinin altyapı çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını belirten, Belediye Başkanı İlhan Özbilen ise, şunları kaydetti:
“Sarıkamış turizm alanları ve merkezleriyle ilgili bizim bir İKA projemiz var. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen. Avrupa Birliği’nden (AB) alacağımız hibe destekleriyle 7 kilometrelik kolektör hattı altyapının yapılmasıyla ilgilidir. Kısa bir zamanda bunu gerçekleştireceğiz. Daha önce ortağımız olan Erzincan erban projesiyle bütünleşmişti ancak erban projesinin bazı detaylarında meydana gelen aksaklıklardan dolayı bu güne kaldı. İnşallah bu gerçekleşecektir. Buranın altyapı çalışmaları tamamlanacaktır. Şehit Abideleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Sayın Başkanımızın göndermiş olduğu mimar gelerek çalışmalar yaptı. İnşallah buda kısa bir zamanda 2015 yılına kadar bitecektir. Acemi birliği bir devlet protokolüdür. Burada bizim bu konuda bir şey söylemeye hakkımız yoktur. Sarıkamış’ta herkes, acemi birlik Sarıkamış’a gelsin diye istemektedir. Bizde isteriz acemi birlik Sarıkamış’a gelsin. Acemi birliğin bir ilçede bulunmasını herkes ister. 2005 yılında sayın Başbakanımız Bursa Uludağ’da tüm belediye başkanları ve bakanları bir araya getirerek, bu konuları yüz yüze tartıştık. O zaman bende Sarıkamış belediye başkanı olarak 13 tane dosyayla Bursa Uludağ’a gitmiştim. Bunlardan bir tanesini de Sayın Milli Savunma Bakanıma takdim etmiştim. Bu da acemi birliğin Sarıkamış’a verilmesi veya gelmesiydi. Bu bizim özel isteğimizdir. Sarıkamış’a verilirse hepimiz mutlu oluruz. Ama bu bir devlet politikasıdır.

KIZILÇUBUK BARAJININ PROJE İHALESİ YAPILDI
Çevre Bakanımızın talimatlarıyla Kızılçubuk deresinin önü kesilerek, orada daha önce 28 metre yüksekliğinde bir baraj gölü yapılarak Sarıkamış’ın içme suyu oradan temin edilecekti. Barajın proje ihalesi yapıldı bitti. Barajın yüksekliği şuanda 35 metre oldu. Sarıkamış’ın içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan 35 metre yüksekliğindeki Kızılçubuk Barajı’nın ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Biz şuanda kış memleketindeyiz. Biliyorsunuz zemin etüt çalışmaları kış aylarında yapılamadı. İlkbahara kaldı onlar yapıldı proje ihalesi yapıldı. Proje ihalesi yapıldıktan sonra da şuan da baraj ihalesi yapılacak. Bu konuda müsterih olun.

GENÇLİK MERKEZİ VE SENTETİK ÇİM SAHA YAPILACAK
Gençlik merkeziyle ilgili bakanımız Kızılçubuk sırtında bunun yapılmasını söyledi.

Ancak sonradan yapılan çalışmalar neticesinde orda her zaman bu binanın boş kalacağı ve Gençlik ve Spor Bakanımızın talimatlarıyla sayın Valimizin talepleri doğrultusunda Sarıkamış belediye meclisine sunulan, şuanda Karayolları karşısında bulunan belediye ye ait 6 bin metrekare arazi Gençlik Merkezi için verildi.

Sayın valimizin bu bize yetmez geriye kalan 18 bin metrekareyi de verin sentetik çim sahası yapalım dediler. Meclis toplantımızda bu konuyu meclisimize götüreceğiz orada bulunan 20 bin metrekare yeri biz sayın valimizin talimatları doğrultusunda sayın kaymakamımızın bilgileri ışığında kendilerine oranında tapusunu vereceğiz.

ŞEHİTLER MAHALLESİNİN İMARI YAPILIYOR
Şehitler mahallesi 2008 yılında resmi olarak belediye ye katıldı.

Sarıkamış ile şehitler mahallesi arasından bir yol geçiyor. Yolun üstü şehitler mahallesi, yolun altı da Sarıkamış. Bu güne kadar o köy burnumuzun dibinde olduğu halde hiç kimse o köye dönüp bakmadı. O köy sanki cezalandırılmıştı. Bize bağlandığı zaman alt ve üstyapısı yoktu. Şuan da ilk etapta 7 kilometrelik bir kanalizasyon yaptık. Şuanda da bazı itilaflardan dolayı, iki kardeş bir birinin bahçesinden geçecek kanala müsaade etmedi. Biz bu itilafları çözerek çalışmalarımızı sürdürdük. Bir yıla kadar Şehitler mahallemizde kanal sorunu kalmayacak. Bir yerin köyden şehre dönmesi o kadar önemli değil. Önce imarının yapılması lazım. Şuanda yukarı Sarıkamış’ta imar yapılıyor. İhaleye verdik İller Bankası tarafından oranın haritası yapılıyor. Haritası yapılmayan bir yere yol götürmek, kanal götürmek o kadar kolay değil arkadaşlar. Kadastro gördüğü için biz kadastro paftalarına göre götürüyoruz ama imarı yapılmayıncaya kadar bazı şeylere el atamıyorsunuz. Su konusunda bizim arıtma tesislerimizde yaz aylarında su boşa akıyor. Bizim memleketimizde soğuklar ne kadar yükselirse suyun debisi o kadar alçalıyor. Yaz aylarında suyumuz boşa akıyor, kış aylarında suyun debisi düşüyor. Yani gündüz debisi 60 olan suyumuz gece 32 litreye düşüyor. Şuanda da soğuklardan dolayı sular azaldı. Biz kaynak sularımızı sadece şehitler mahallesine değil şehrinde belli bir kesimine veriyoruz.
Kaynak: İHA