Orman Yangınlarının Büyümesini Bu Jel Önleyecek

Türkiye’nin ilk ve tek ekolojik yangın jeli bir tatbikatla tanıtıldı.

İtfaiye erinin jelle kaplı elinin ateşle yakılmaya çalışılması ilgiyle izlendi. Jelin orman yangınlarının büyümesini önlenmek amacıyla kullanılması hedefleniyor. Jel sıkılan alanın normal alana göre yanmadığı tatbikatla ispat edildi.
Nano Girişim ve Set Yangın Söndürme tarafından Türkiye’ye getirilen FireIce’ın tanıtımı amacıyla bir tatbikat yapıldı. Antalya Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Amirliği’nde yapılan tatbikata Amerikalı uzman itfaiye amirleri Rob Rosovic ve Nic Coutsounos, yangın güvenliği uzmanı ve eski itfaiye amiri Mustafa Tipi katıldı.

Tatbikatta yangın jelinin söndürme ve yangına karşı koruma özelliklerini sergileyen uygulamalar yapıldı.

Jelin yangın söndürmedeki gücünü gösteren strafor ve otomobil yakma, benzin yakıp söndürme deneyleri yapıldı. İki adet kurulan platform üzerinde toz ve köpük ürünler ile jelin karşılaştırması yapılarak katılımcıların aradaki farkı görmeleri sağlandı. Özellikle Amerikalı itfaiyecilerin jelle kapladıkları ellerinde magnezyumun alev alma görüntüsü beğeniyle izlendi. Ayrıca jelin kapladığı alana ateşin hiçbir şekilde etki etmediğini gösteren itfaiye erleri elinde odun parçası yaktı. Bu gösteride beğeniyle izlendi. Amerikalı itfaiyeci jelin sağlığa zararı olmadığı göstermek için yemesi de dikkatleri çekti. Otomobili motor bölümünün üzerine sıkılan jel nedeniyle motorun zarar görmediği görüldü.

Jelin yangın söndürme ve soğutma özelliği ile hem doğa, hem sanayi hem de yaşam alanları için büyük önem taşıdığı belirtildi. FireIce’ın hem suyun görevini yaptığı hem de içeriğindeki granüllerinin taşıdığı su ile suyun yapamadığı görevleri de üstlenerek, itfaiyecilere kolaylık sağladığı kaydedildi.

ÜRÜNÜN SOĞUTMA ÖZELLİĞİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Polymer yapısı ile kendi ağırlığının 400 katı su taşıdığının altını çizen firma sahibi Tolga Bayoğlu, "Bu da ürünün soğutma özelliğini ön plana çıkarıyor. Suya katıldığında yangın ile mücadele için kullanılan bir jel oluşturan FireIce, yanıcı maddenin oksijen bağını keserek, ısı kaynağını soğutarak yani yangının termal bariyerini ortadan kaldırarak, yangın üçgenini bozar. Bu tekrar yanmayı önleyerek hem yapılara verilen zararı asgariye indirir, hem de itfaiyecilerin güvenliğini arttırır. İtfaiyeciler ise yangın anında kapana kısılırlarsa vücutlarını bununla kaplayabilirler" dedi.

ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR
Set Yangın Pazarlama Müdürü Sezgin Erdoğan ise "Gelişmiş bir yangın söndürme tekniği ile hem yangın söndürmeyi hem yangını soğutmayı hızlı yapıyor. Yangın söndürüldükten sonara elle temas edilebilecek kadar etkili bir soğutma özelliği var. Yangın söndürme cihazlarının içerisine aktive edilerek her türlü yangına müdahale edilebilir. Bunu kullanan kişilerde etkilenmiyor. Çevreye zarar vermiyor" dedi.

Ürünün Amerika’da orman yangınlarının önlemede kullanıldığını kaydeden Erdoğan, "Biz de Türkiye’de orman yangınlarını büyümesini önlemek için kullanmayı hedefliyoruz. İtfaiye ormana yangına gittiği zaman yangını yanan bölgede hapsedecek. Geniş bir alanda çevre oluşturacak sulama yöntemi ile itfaiye aracından jeli yanmayan ağaçlara sıkacak ve sirayeti durduracak. Jel sıkılan ağacın yanması mümkün değil. Ürün tamamen organik doğaya ve insana bir zararı yok. Canlıları hiç bir şekilde etkilemediği kanıtlanmıştır. Söndürme ve soğutma özelliği var" diye konuştu.

Kaynak: İHA