Obama: “Kimyasal Silahlara İlişkin Herhangi Bir Plan Doğrulanabilir ve Uygulanabilir Olmalı”

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’nin kimyasal silahlarının yok edilmesi planına yönelik görüşmelerin başarılı olmasını ümit ettiğini söylerken, bu konudaki herhangi bir anlaşmanın “doğrulanabilir ve uygulanabilir” olması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Obama, Kuveyt emiri Şeyh Sabah el-Ahmet el-Cabir el-Sabah’ı Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te ağırladı. İki lider, görüşmede Suriye krizini ve bölgedeki sorunları ele aldı.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Obama, ABD ve Kuveyt’in, Suriye’de kimyasal silahlar kullanılmasının bir suç olduğu ve uluslararası toplumun yalnızca bu silahların tekrar kullanımını engellemek için değil, Suriye’den de dışarı çıkarılması için bir yanıt vermesinin önemli olduğu konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Kuveyt emiri ile, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Cenevre’de gerçekleştirdikleri görüşmenin meyvelerini vermesini umut ettiğini paylaştığını söyleyen Obama, “Ancak bu konudaki herhangi bir anlaşmanın doğrulanabilir ve uygulanabilir olması gerektiğini konusunda açıkça söylediklerimi tekrarladım” dedi.

Obama ayrıca, Kuveyt Emiri El Sabah’a Kuveyt halkının Suriye’ye yaptığı “muazzam insani yardımdan” ötürü teşekkürlerini sundu.
Kaynak: İHA