CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'nin Açıklaması

TBMM - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'de askeri darbeler döneminin sona erdiğinin rahatlıkla söylenebileceğini belirterek, "Ancak aynı rahatlıkla sivil darbelerin olmadığını, olmayacağını söyleyemiyoruz" dedi.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bugün, 12 Eylül darbesinin 33. yılı olduğunu hatırlattı.

"Ne askeri ne de sivil darbelerin olmadığı bir demokrasi arzumuzu ifade ediyorum" diyen Hamzaçebi, Türkiye'de askeri darbeler döneminin sona erdiğinin rahatlıkla söylenebileceğini kaydetti.

Hamzaçebi, "Ancak aynı rahatlıkla sivil darbelerin olmadığını, olmayacağını söyleyemiyoruz. Sivil darbe tehlikesi, Türkiye demokrasisi gündemindeki en önemli konudur. Demokrasiyi sadece sandıktan çıkan çoğunluk iradesine indirgeyen, bunun dışında her şeyi yok sayan, çoğunluk iradesi karşısında bireysel hak ve özgürlükleri önemsemeyen anlayışın yarattığı bir tehlike vardır. Türkiye demokrasisinin aşması gereken en önemli mesele budur" diye konuştu.

AK Parti'nin, demokrasiyi, sandıktan ve çoğunluk iradesinden ibaret gördüğünü öne süren Hamzaçebi, demokrasinin, çoğunlukçu bir yönetimin adı olduğunu ifade etti.

Yaşamın her alanına müdahale etmek isteyen, özel hayatı kontrol altına almak isteyen, bireyin hak ve özgürlüklerini kendi yönetim anlayışı karşısında hiçe sayan bir iktidar bulunduğunu savunan Hamzaçebi, "Sanatçı Mehmet Ali Alabora'nın programı sonlandırılmıştır. Sanata, sanatçıya müdahale eden, 'benim istediğim gibi program yapmazsan, programına son veririm' diyen bir anlayış var. Toplumun sevdiği sanatçıları usta belgeselinde jeneriğe koyduğunuz zaman toplum sizi seviyor demek değildir. İsterseniz o usta belgeselinin önüne Holywood yıldızlarını koyun, onları oynatın. Yine toplumda itibarınız yoksa, desteğiniz yoksa, o sanatçılar size o desteği sağlayamazlar" dedi.

-"YÖK, Anayasa suçu işliyor"-

Hamzaçebi, YÖK'ün, üniversitelerin özerkliğinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

AK Parti'nin, 2002 yılında acil eylem planında yer alan "YÖK'ü 12 ay içinde reforma tabi tutma" sözünü tutmadığını belirten Hamzaçebi, "12 aylık sözün üzerinden 12 yıl geçti" dedi.

Hamzaçebi, şunları söyledi:

"12 yıl sonra YÖK bir ilke imza atarak ilahiyat fakültelerinin müfredatına müdahale etti. Öğretim programını merkezi kararla kendisi şekillendirdi. Bu, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin, darbe sonrasında oluşan YÖK'ün başkanlarının, yöneticilerinin dahi aklına gelmemiş bir uygulamadır. Bu karar, YÖK Yasası'na ve Anayasa'ya aykırıdır. YÖK, Anayasa'nın kendisine vermediği yetkiyi kullanıyor ise Anayasa suçu işliyor demektir. Burada Anayasa'ya karşı, üniversitelerin özerkliğine, akademik özgürlüğüne karşı bir darbe söz konusudur. YÖK'ün yarın başka fakülteler için benzeri bir karar almayacağının hiçbir güvencesi yoktur. YÖK'ün yönetiminde, bu hükümet anlayışında, bilim, bilimsel özerklik tehlikededir. Bilimden hoşlanmayan bir hükümet anlayışı vardır.

YÖK bu kararında kötü niyet vardır. YÖK, felsefeye giriş, felsefe tarihi, psikolojiye giriş, sosyolojiye giriş, eğitim ve bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri derslerini kaldırıyor. Din psikolojisi, din felsefesi, din sosyolojisi ve din eğitimi derslerinin saatlerini azaltıyor. Felsefe, sorgulamak demektir. Felsefeyi, sosyolojiyi dışlamak, insanın, öğrencinin sorgulama, analiz yeteneğini ortadan kaldırmak demektir. Geleceğin din konusundaki önderlerinin bu bilimlerden yoksun kalması, sorgulama, analiz yeteneğine sahip olmaması demektir. Bu anlayış, felsefeyi, aklı, İslam dininin karşısına koyan bir anlayıştır. İslam tarihinde çok büyük felsefecilerimiz var. Hükümet bu karara seyirciyse, bilimin, felsefenin, aklın düşmanıdır."

Hamzaçebi, YÖK'ün kararını gözden geçirmesini istedi.

-"Anayasa yapıyoruz, elbette tartışmalar olur"-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, Anayasa Uzlaşma Komisyonunda CHP'li üyeler Süheyl Batum ile Atilla Kart'ın tartışmasına ilişkin soruya şu cevabı verdi:

"Büyütülen bir konu var. Böyle şeyler olabilir. Yeni bir anayasa yaparken CHP'yi veya diğer siyasi partileri temsil eden üyeler arasında görüş farklılığı olması kadar doğal bir şey yoktur. Orada, bir parti grubu anlayışıyla çalışma yapılmaz. Herkes düşüncesini özgürce söyleyecektir. Ben hiçbir sakınca, sorun görmüyorum. Sayın Batum farklı görüşler ifade etmekte özgürdür. Komisyonda bu özgürlük olmazsa yeni bir anayasa yapamayız. Buradan bir kriz üretilemez. 'CHP'li üyeler arasında sorun var, kriz var' anlayışını doğru bulmuyorum. Anayasa yapıyoruz, elbette tartışmalar olur, üyeler salondan çıkabilir, gelebilir, tartışıyoruz, herkes birbirini iknaya uğraşıyor."

Hamzaçebi, demokratikleşme paketine ilişkin bir soru üzerine de çözüm süreciyle ilgili takvimde şaşma, sapma olmadığını düşündüğünü dile getirdi.

Hamzaçebi, "Adı demokratikleşme paketi ama paketi toplum bilmiyor, ana muhalefet bilmiyor. Tek yanlı kararla paket açıklanacak. Bu, demokrasi açısından çok yanlış bir yöntem. Demokratikleşme bütün toplumun talebidir. Toplum talebini karşılayan paket açıklıyorsanız, bu paketin unsurlarını, içeriğini önceden toplumla, siyasi partilerle paylaşmanız gerekir. Ben toplumu ikna edecek bir paket çıkabileceği kanaatinde değilim ama yanılmayı arzu ederim" diye konuştu.

Hamzaçebi, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Suriye konusunda yine açıkta kaldığını öne sürdü.

Savaşmak ya da hiçbir şey yapmamanın ötesinde üçüncü bir yolun dünyanın önünde olduğunu belirten Hamzaçebi, "Amerikan ve Rusya dışişleri bakanları görüşecekler ve üçüncü yolla sorunu çözmeye çalışacaklar. Bunun başarıyla sonuçlanmasını ve sınırımızda bir savaşın olmamasını arzu ederiz. Savaş olur biter, Türkiye Suriye ile komşuluk yapacak, dertleri bize kalır. Ancak sayın Başbakan bunları göremiyor. Yanlış yola girdi o yoldan dönmeyi bir erdem olarak görmüyor" dedi.

Kaynak: AA