Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Paris'te

PARİS - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadınların ayrımcılığa maruz kalmaksızın toplumsal hayata katılmasını hedeflediklerini belirterek, "Türkiye'de 2000'lerden buyana tüm mevzuatı, kadın erkek eşitliği ilkesini gözeten ve kadına yönelik şiddete sıfır tolerans tanıyan bir yapıya kavuşturduk" dedi.

Bakan Şahin, Paris'te "Akdeniz İçin İşbirliği""tarafından düzenlenen "Kadının Sosyal Yaşamdaki Rolünün Güçlendirilmesi" konulu konferansta konuştu.

Türkiye'de son yıllarda kadınlara yönelik gerçekleştirilen reformları anlatan Şahin, "Kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek, kadının insan haklarını korumak ve geliştirmek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak; insani kalkınma, demokrasi ve toplumsal barışın olmazsa olmaz koşullarıdır" dedi.

"Kadının insan haklarının korunması ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına, ayrımcılığa maruz kalmaksızın katılması bakanlığın temel hedeflerinden biri" olduğunu ifade eden Şahin, yaşamın her alanında kadınların konumlarının güçlendirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Şahin, Bakanlığın başta yasal çalışmalar olmak üzere, kadın istihdamı, kadına yönelik şiddet ve karar alma mekanizmalarına katılım gibi alanlarda, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, medya, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çok sayıda çalışma yaptıklarını aktardı.

"Türkiye'de 2000'lerden buyana tüm mevzuatı, kadın erkek eşitliği ilkesini gözeten ve kadına yönelik şiddete sıfır tolerans tanıyan bir yapıya kavuşturduk" diyen Şahin, yasal düzenlemelere rağmen uygulamada toplumsal ve kültürel nedenlerden dolayı problemler yaşanabildiğine vurgu yaptı.

-Okullaşma oranı yüzde 90'dan, yüzde 98'e çıktı

İlköğretimde okullaşma oranlarında son 10 yıl içinde önemli artışlar olduğunu vurgulayan Şahin, okullaşma oranının 2002-2003 yılında yüzde 90,98'den, 2012-2013 yılı için yüzde 98,88'e çıktığına dikkati çekti.

Şahin, muhtaç ailelerin çocuklarının temel eğitim hizmetlerine tam olarak erişimini hedef alan bir sosyal yardım ağı oluşturmak amacıyla Türkiye'nin her köşesinde karşılıksız eğitim yardımları yapıldığına işaret etti.

Kız çocuklarının okullaşma oranları ile ilköğretimden ortaöğretime geçiş oranlarını artırmak amacıyla, kız çocuklarına ve ortaöğretime devam eden öğrencilere verilen yardım miktarlarının artırıldığını vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlköğretime devam eden erkek çocuklar için aylık 30 TL, kızlar için 35 TL, ortaöğretime devam eden erkeklere aylık 45 TL ve kızlara 55 TL tutarındaki ödeme, kadının aile ve toplum içindeki konumunun güçlendirilmesi amacıyla doğrudan annelere yapılmaktadır. 2013 Ocak-Haziran döneminde bu kapsamda 1 milyon 887 bin 969 öğrenci için 332,49 milyon TL ödeme yapılmıştır. Şartlı Eğitim Yardımları kapsamında 2003-2013 Haziran döneminde aktarılan toplam kaynak 2 Milyar 847 Milyon TL'dir."

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin çalışma alanlarının başında geldiğini kaydeden Şahin, bu kapsamda İstanbul Sözleşmesi'ni çekincesiz onaylayan ilk devletin Türkiye olduğunu belirtti.

-"Kadın konukevi sayısı 77'den 122'ye çıktı"

Sözleşmenin iç hukuka yansıtılması amacıyla "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un hazırlandığını ifade eden Şahin, bu kapsamda 7 gün 24 saat esasına dayalı olarak çok yönlü hizmet veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri açıldığını belirtti.

Kadın konukevlerinin nitelik ve nicelik açısından güçlendirildiğini vurgulayan Şahin, kadın konukevi sayısını 77'den, 122'ye, kapasitesini ise bin 650'den, 3 bin 206'ya yükseltildiğini ifade etti.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede bilinç ve duyarlılığın artırılmasının, koruyucu hizmetler kadar önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, bu kapsamda, medya çalışanları, kolluk, sağlık ve adalet personeline yönelik eğitim çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

2013 yılını "kadın istihdamı yılı" kabul ettiklerini ifade eden Şahin, kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemek amacıyla kreş desteği, doğum, süt ve ebeveyn izinleri başta olmak üzere esnek çalışma modellerinin yeniden düzenlendiğini vurguladı.

Dünya Ekonomik Forumu çatısı altında Türkiye'de ekonomik alandaki cinsiyet uçurumunu azaltmak üzere harekete geçtiklerini ifade eden Şahin, bu kapsamda "İş'te Eşitlik Platformu" kurulduğunu söyledi.

-Suriye konusunde ortak çalışma teklifi

Konuşmasında, Suriye'de yaşanan krize de dikkat çeken Şahin, savaşın en fazla kadın ve çocukları etkilediğini belirtti.

Öte yandan Akdeniz İçin Birlik Genel Sekreteri Yusuf Amrani de Bakan Şahin'e Suriye konusunda ortak çalışmayı teklif etti.

Kaynak: AA