Çocuklara Okul Döneminde Beslenme Önerileri

Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukların okul başarılarını artırarak, dikkat eksikliklerinde azalma sağlıyor.

Çocuklara Okul Döneminde Beslenme Önerileri
Özel Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Öcalan, çocukluk dönemindeki bedensel ve zihinsel gelişimin en hızlı olduğu dönemin, okul çağı dönemi olduğunu söyledi.

Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirten Öcalan, “Sağlıklı ve dengeli beslenme, çocukların okul başarısını artırmakla birlikte aynı zamanda dikkat eksikliklerinde de azalma sağlar. Eğer çocuklar sağlıklı ve dengeli beslenmezlerse, bir süre sonra dikkat eksiklikleri, vitamin ve mineral kayıpları, diş ve kemik yapılarında bozulmalar olabilir" dedi.

“ÇOCUKLARINIZIN SAĞLIKLI KAHVALTI YAPMASINI SAĞLAYIN”
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu ifade eden Öcalan, “Bununla beraber erken kalkamama, okula yetişememe korkusu ve ebeveynlerin kahvaltı alışkanlıklarının olmaması ya da çocuklarına yeterli zaman ayıramamalarından dolayı kahvaltı, maalesef en fazla atlanılan öğün olmaktadır. Tabi ki bir poğaça, açma ve simit gibi bir kahvaltı istemiyoruz. Mutlaka, peyniri, yumurtası olan, yüzde yüz meyve suları veya evde taze sıkılmış meyve suları içeren, kepekli, tahıllı, tam buğday ya da çavdarlı ekmek dilimleri gibi, kepeği ayrılmamış tahıllardan hazırlanmış ekmeği olan bir kahvaltıyı tüketmekte fayda var. Ayrıca havuç, çocukların zihinsel gelişimini sağlayan, A vitamini bakımından zengin bir sebzedir. Dolayısıyla ezberin yoğun olduğu okul döneminde çocuklarımızın, mutlaka bir bardak havuç suyu tüketmelerini sağlayalım” diye konuştu.

“ÇOCUKLARINIZA İKİŞER SAAT ARALIKLARI SAĞLIKLI GIDALAR TÜKETTİRİN”
Çocukların sık sık ara öğün yapmalarının sağlanmasını gerektiğini vurgulayan Mine Öcalan, “Ara öğünleri belirli saatlere yayalım. Sürekli beslenmelerin önüne geçerek, ikişer saat aralıklarla sağlıklı gıdaları tercih ettirmeye çalışalım. Yine çocukların zihinsel gelişimini destekleyecek olan cevizle, bir porsiyon meyve olan bir ara öğün de tüketmelerini sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Çocuklarla birlikte yemek yapılmasının çocukları o yemeklere yönelttiğini anlatan Öcalan, “Hatta yemekleri yaparken yemeklerin içerikleri hakkında çocuklarımızı bilgilendirirsek, örneğin; ıspanak bu işe yarar, demir yönünden zengindir, seni daha fazla güçlendirir gibi şeyler söylemek, çocukların o yemekleri daha zevkli yemeklerini sağlayacaktır” dedi

Kolay hazırlanabilir ve sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir beslenme çantası oluşturulması gerektiğini ifade eden Öcalan, “Yüksek yağ ve karbonhidrat içeren hazır gıdalar yerine, evde sağlıklı besinler hazırlamakta fayda var. Evde hazırlanmış bir poğaça, dışarıda hazırlanmış bir poğaçadan çok daha yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÖDÜLLENDİRMEYİ İLGİ VE SEVGİNİZLE YAPIN”
Yemeğin hayatımızda önemli bir yeri olduğunu kaydeden Öcalan, "Bizim düğünümüzde, ölümümüz de yemek, her şey yemek üzerinden dönüyor. Birde biz yemeği, ödüllendirmek yada cezalandırmak için kullanırsak, çocuğun hayatını daha önemli bir yere koymuş olacağız. O nedenle ödüllendirmeyi ilgimizle ve sevgimizle yapalım. Mümkün olduğu kadar bir yemek ödülüyle bunu çeşitlendirmeyelim. Bunun dışında çocuğumuzda eğer kilo sorunu varsa, okul çağında psikolojik dönemin, biraz daha dalgalanma dönemi olduğunu unutmayalım. Çocuğa kilo baskısı yapmak yerine bir uzmandan yardım almakta fayda var. Ayrıca çocuklarımızı kantinden sağlıklı besinlere yönlendirmekte de fayda var. Kantinlerimizde artık biraz daha kısıtlamalara gidildi. Gazlı içecekler mümkün olduğu kadar bulundurulmamaya başlandı. Dolayısıyla süt ve diğer kepekli bisküviler gibi ya da peynirli sandviçlerin bulunduğu öğünler gibi programları tercih etmekte fayda var" diye konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Öcalan, okul döneminde günlük hazırlanan beslenme çantasıyla ilgili de tavsiyelerde bulundu. Öcalan, çocukların okul döneminde beslenme çantasına, Pazartesi günü için peynirli ve kepekli bir sandviç ile yüzde yüz elma suyu, Salı günü için meyveli bir yoğurt, Çarşamba günü için çikolatalı kek ve süt, Perşembe günü için mevsimlik meyvelerden armut, ceviz ve fındık, Cuma gününe ise de tavuklu bir sandviç ve ayran konulmasını tavsiye etti.
Kaynak: İHA