Romanlardan, Hurda İşleme Alanlarının Kaldırılmasına Tepki

EDİRNE - Romanlar, mahallerindeki hurda işleme ve toplama alanlarının kapatılacak olmasına tepki gösterdi.

Hurdacılar Derneği Başkanı İbrahim Merdin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Menzilahir Mahallesi'ndeki hurdacıların Edirne Valiliği kararıyla kaldırılmak istendiğini söyledi.

Merdin, Roman vatandaşlarının tamamının hurda toplayarak geçimini sağladığını ifade ederek, hurdacıların kapanması halinde Romanların sıkıntı yaşayacağını dile getirdi.

Edirne Belediyesinin hurdacılara yer gösterme konusunda yardımcı olmadığını savunan Merdin, ''Mahalledeki hurdacılar kapanırsa bunca insan ne yer ne içer, Biz yer göstersinler gitmeye razıyız'' diye konuştu.

Edirne Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Erdem Güyümgüler ise Romanların vatanına, milletine bağlı insanlar olduğunu belirtti.

Romanların gönüllü çevreciler olduğunu ifade eden Güyümgüler, ''Biz gönüllü çevrecilik yapıyoruz. hurdalarımızı toplarken, çevreyi de temizliyoruz ama hırsızlık damgası hoş değil. Her toplumda hırsız yok mu? Bu neden Romanlara mal ediliyor'' dedi.

Güyümgüler, hurdacıların cuma gününe kaldırılması konusunda emniyetin sözlü uyarısı olduğunu ancak resmi bir tebliğ yapılmadığını kaydetti.

-''Yapılan yasal''

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da mahalle aralarında hurda toplama ve işleme alanlarının olmayacağının yasalarda yer aldığını söyledi.

Hurdacılara sanayi sitesinde bir yer gösterildiğini ifade eden Tanrıkulu, şunları kaydetti:

''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararları ve AB müktesebatı uyarınca mahalle aralarında hurda işleme ve hurda depolama alanlarının bulunması mümkün değil. Hurdanın çevresel atıklarının fazla olması nedeniyle, çevre kirliliğine neden olması sebebiyle hurdacılık mücavir alan dışında veya belediyenin geçici olarak gösterebileceği bir yerde yapılmalı. Ruhsatsız olarak çalışan esnaflara sanayide geçici yer gösterdik. Mahalle arasından çıkmak istemediler. Yasalar yöneticiler zorluyor, belediye olarak 2 yıl önce ihaleye çıktık. Hurdacı esnafı ihaleye katılmadı.''

Tanrıkulu, Edirne'de ruhsatsız şekilde mahalle aralarında çalışan 7 hurdacının, bulundukları bölgeden Edirne Valiliğinin kararıyla kaldırılacağını kaydetti.

Kaynak: AA