"Kalp Ritim Bozukluğu Yaşayan Çocuklarda Gereksiz İlaç Kullanımı Engellenmeli"

KOCAELİ - İstanbul Medipol Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Volkan Tuzcu, çocuklardaki kalp ritim bozukluğunun, ablasyon yöntemiyle tedavi edilebildiğini belirterek, böyle bir yöntem varken, çocukların gereksiz ilaç kullanmasının engellenmesi gerektiğini bildirdi.

Tuzcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp ritim bozukluğunun kalbin dakikadaki normalin üstünde ya da altında atım yapması olarak tanımlandığını kaydederek, normal çalışan bir kalbin dakikada 80 atım gerçekleştirdiğini vurguladı.

Bu hastalardan biri olan 9 yaşındaki Hasan Duman'ın, yaşıtları gibi koşup oynayamadığını, dudakları morararak ve baygınlık geçirdiğini vurgulayan Tuzcu, Duman'ı, cry ablasyon yöntemiyle tedavi ettiklerini bildirdi.

-"Bu işlemi radyasyon kullanmadan yaptık"

Ablasyonun, kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan bir yöntem olduğunu, bu yönetimin iki şekilde uygulanabildiğine işaret eden Tuzcu, şunları söyledi:

"Biri ritim bozukluğuna neden olan alanın yakılarak ortadan kaldırılması, diğeri de eksi 80 derecede dondurularak ortadan kaldırılması. Hasan Duman'ın ritim bozukluğu tam ileti sisteminin dibinde olduğu için bunu yakarak değil, dondurma yöntemiyle yapmak gerekiyordu. Güvenli olması açısından. Bu işlemi radyasyon kullanmadan yaptık. İşlem sonrasındaki takiplerimizde hiçbir problemin olmadığını gördük. 5-6 yaşın üzerindeki çocuklarda bu işlemi uygulayarak, başarılı bir şekilde tedavi edebiliyoruz."

Bu yöntemle, kataterlerle kasıktaki toplardamarlardan anjiyo yapar gibi girilip, kalbe ulaşıldığını kaydeden Tuzcu, ritim bozukluğu olan alanların eksi 80 derece ile dondurularak devre dışı bırakıldığını vurguladı.

-"Hastalarımız 4-5 saat sonra ayağa kalkabiliyor"

Çocukların kalbinin daha hassas olduğunu, işlem yaparken zarar verilmemesi gerektiğini dile getiren Tuzcu, bu yöntemle kalbin hassas ileti sistemine zarar vermeden tedavi etmenin mümkün olduğunu belirtti.

İşlemin, hastaya göre bir kaç saat sürebildiğini ve hafif anestezi altında yapıldığını vurgulayan Tuzcu, "Kasıktan anjiyo yapar gibi toplardamarlardan girdiğimiz için kanama riski olmuyor. Herhangi bir kesi, dikiş yok. Hastalarımız 4-5 saat sonra ayağa kalkabiliyor. Genelde ertesi gün de ilaçsız bir şekilde taburcu oluyor" dedi.

-"Çocuklarımızın gereksiz ilaç kullanmasını engellemeliyiz"

Prof. Dr. Tuzcu, bu işlemin bilinmediğini, çocukların yan etkileri olan ilaçları kullanmak zorunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

"İlaçları ömür boyu kullanmak malum bazı yan etki ihtimalleri var. O nedenle artık dünyada ablasyon dediğimiz yöntemle tedavi ön plana geçmiş durumda. Uzun yıllardır bu şekilde yapılıyor. Normalde yüzde 90-95 şifa şansı olan bir yöntem varken, çocuklarımızın gereksiz ilaç kullanmasını engellemeliyiz."

Kaynak: AA