Pişmaniye, Ramazan Bayramı'nı Tadlandıracak

KOCAELİ - İzmit'te ürettikleri 100'den fazla pişmaniye çeşidini Ramazan Bayramı'na hazırlayan pişmaniye üreticileri, bayrama alternatif tatlı lezzeti sunuyor.

İzmit'te bir pişmaniye üretici firmasının Gıda Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Suat Kaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 59 yıldır pişmaniye sektöründe hizmet verdiklerini anlatarak, İzmit pişmaniyesinin uluslararası alanda festivallerle tanınan doğal bir tatlı ürünü olduğunu kaydetti.

Pişmaniyenin bayramlarda da insanların tercih ettiği bir tatlı çeşidi olduğunu ifade eden Kaçar, pişmaniyenin, baklavayla kıyaslandığında sindiriminin daha kolay olduğunu söyledi.

Kaçar, pişmaniye tatlısının ağızda eridiği için sindiriminin daha kolay olduğunu belirterek, "Bu sindirim kolaylığı nedir, belki fazlasını yiyemeyebilir, 2-3 dilim yenince kesilebilirsiniz, mide de şişkinlik olabilir. Tabii sindirime katkısı dışında, pişmaniyenin besin öğeleri açısından zengin olması da diğer tatlı ürünlerine göre insanların seçimlerinde etlkili oluyor" dedi.

-"100'den fazla pişmaniye çeşidi var"

Kaçar, pişmaniye çeşitlerinin çok olmasından dolayı vatandaşların bayram günlerinde şeker, çikolata ve baklavanın yerine pişmaniyeyi tercih ettiklerini dile gertirerek, şunları konuştu:

"Cevizli, fındıklı, fıstıklı 100'den fazla pişmaniye çeşidimiz var. Sade, kakaolu, çikolatalı gibi pişmaniyeler üretiliyor. Doğal meyve özlü, çilekli, muzlu, vanilyalı genelde orta yaş altındakilere, gençlere ve çocuklara hitap ediyor. Bayramda insanlar bir değil birkaç paket pişmaniye alıyor. Hem kendileri yiyor hem de ziyaretlere gittiklerinde hediye olarak ev sahibine veriyorlar. Baklavayı günün her saati yiyemezsiniz ama pişmaniyeyi her zaman yiyebilirsiniz. Pişmaniye, iştahı kapatır, tokluk hissi verir, aç ve tok karnına yenebilir ama yanınızda bir bardak su olsun."

Pişmaniyenin özel bir hediye olduğunu ifade eden Kaçar, illerin belirli yerlerinde vatandaşların İzmit pişmaniyesini bulabileceklerini kaydetti.

Kaçar, Türkiye'nin farklı yerlerindeki vatandaşların kendilerine pişmaniye siparişi verdiğini, bayramda en çok satılan pişmaniye çeşidinin ise "saray helvası" olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA