Devletten Balıkçılığa 10 Yılda 1,7 Milyar Liralık Destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son 10 yılda hükümet olarak balıkçılık sektörüne toplam 1,7 milyar liralık kaynak aktardıklarını söyledi.

2013-2014 su ürünleri av sezonunun açılış programına katılmak ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere bugün geldiği Trabzon’da ilk olarak valiliği ziyaret eden Bakan Mehdi Eker, bir süre önce göreve başlayan Vali Abdil Celil Öz'e yeni görevinde başarılar diledi. Ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye'de toplam balık üretiminin üçte ikisinin avcılıktan, üçte birinin ise yetiştiricilikten elde edildiğini hatırlatarak "Bu tabi dünyadakinin biraz tersine bir durum. Dünya üçte ikisini yetiştiricilikten, üçte birini avcılıktan karşılıyor. Bu bizim de dikkate almamız gereken bir husus. Çünkü denizlerdeki balık miktarı, stokları sınırlı. İyi yönetilmezse, iyi planlanmazsa bir gün gelir yok olur" dedi.

.

Son 10 yılda hükümet olarak balıkçılığa önemli destekleri olduğunu ifade eden Bakan Mehdi Eker “Örneğin avcılık yapan balıkçılarımıza ÖTV'siz mazot uygulamasını başlattık hükümet olarak. Yetiştiriciliği de ilk defa bizim hükümetimiz destekleme kapsamına aldı. Bugüne kadar denizde balıkçılık yapan yurttaşlarımıza yaklaşık 911 milyon lira ÖTV'siz mazot verdik. Yetiştiricilik yapan balıkçılarımıza verdiğimiz destek miktarı da 800 milyon liranın üzerinde. Yani toplamda balıkçılık sektörüne hükümet olarak 10 yıl içinde 1,7 milyar lira aktardık. Yetiştiricilik miktarı da 60 bin tonlardan 211 bin tona çıktı" diye konuştu.

Bakan Mehdi Eker, Avrupa pazarlarına gerek çupra ve levrek gibi deniz balıkları gerekse alabalık gibi tatlı su balıkları ihraç edildiğini ifade ederek Türkiye’den dünyanın çeşitli ülkelerine 400 milyon doların üzerinde balık ihracatı gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Ziyaretin anısına Vali Abdil Celil Öz, Bakan Eker'e gümüş telkariden hazırlanmış kalem hediye ederken, Bakan Eker ziyaret sonrası 2013-2014 su ürünleri av sezonunun açılış programına katılmak
üzere Çarşıbaşı ilçesinin Yoroz Limanı’na hareket etti.
Kaynak: İHA