ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ni açıklaması

WASHINGTON - , "Eğer Beşşar Esed gibi katillerin, ABD ve müttefiklerinin hayır demesine rağmen hiçbirşey yapmadığı, kendi halkından binlercesini ceza almadan zehirleyebildiği bir dünyada yaşamayı seçersek, her istediklerini yapabileceklerine inanan diğerlerinden gelecek tehlikenin ve niyetlerimizi test etmenin bir sonu gelmeyecek" dedi.

Kerry, basına yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin kimyasal saldırısı sonrasında saldırıyı bilen kıdemli rejim yetkililerinin, kimyasal silahların rejim tarafından kullanıldığını doğruladığını, etkiyi değerlendirdiği ve kendilerinin keşfedilmesinden korktuklarını ifade etti.

Suriye rejiminin saklayacak bir şeyi yoksa hemen olay yerini BM araştırma ekibine açmak yerine günlerce kanıtları yok etmek için bölgeyi, daha öncekilere göre 4 kat daha güçlü biçimde bombaladığına değinen Kerry, BM ekibi olay yerine gittiğinde de eylemlerinin kısıtlandığını kaydetti.

Kerry, tüm bu listeledikleri ve bildikleri karşısında kanıtlar ve bulgulara yönelik Amerikan istihbarat camiasının yüksek güvene sahip olduğunu belirterek, "Dolayısıyla öncelikle soru, bizim ne bildiğimiz değil, bu konuda ne yapacağımız" diye konuştu.

-"Bu kredibilitemizle de alakalı..."

Seçimlerinin tarihte önemli sonuçlarının olacağını ifade eden Kerry, uluslararası toplumun bu korkunç silahın kullanılmaması noktasında uzun zaman önce karar kıldığını hatırlatarak, kimyasal silah kullanımının ABD'nin ulusal çıkarlarını, yakın müttefikleri olan ve Suriye'den sadece sert esen rüzgar uzaklığındaki İsrail, Ürdün, Türkiye ve Lübnan'ı ilgilendirdiğini söyledi.

Kerry, bunun aynı zamanda ABD ve müttefiklerinin gelecek çıkarları ve kredibilitesiyle derinden alakalı olduğuna dikkati çekerek, "Bu önemli çünkü uluslararası normlara meydan okuyan politikalara sahip diğer ülkeler bunu izliyor. ABD ve dostlarının ne söyleyeceğini görmek istiyor. Bu doğrudan kredibilitemizle ilgili. Bu olay Suriye'nin yanına kalırsa, kendilerinin de belki dünyayı büyük riske atıp atamayacaklarını görmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Mezhepsel ve dini aşırılık yanlısı şiddetin olduğu bir yerde eyleme geçmenin de geçmemenin de kendi güvenliklerini etkiyeceğini ifade eden Kerry, "Bazıları bunu yapmanın riskini soruyor. Hiçbir şey yapmamanın da riskini sormaya ihtiyacımız var. Bu önemli çünkü, eğer Beşşar Esed gibi katillerin, ABD ve müttefiklerinin 'hayır' demesine rağmen hiçbir şey yapmadığı, kendi halkından binlercesini ceza almadan zehirleyebildiği bir dünyada yaşamayı seçersek, her istediklerini yapabileceklerine inanan diğerlerinden gelecek tehlikenin ve niyetlerimizi test etmenin bir sonu gelmeyecek" ifadesini kullandı.

-"Bu sadece Suriye değil İran, Kuzey Kore, Hizbullah ile alakalı..."

Konunun Suriye sınırlarının ötesine geçtiğini ifade eden Kerry, şöyle konuştu:

"Bu aynı zamanda kitle imha silahlarını kullanma niyetinde olan İran, Hizbullah, Kuzey Kore ve diğer terörist gruplar ve diktatörlerle alakalı. Onlar, Esed'in bu silahları şimdi veya gelecekte kullanımının durdurulmasını mı hatırlayacaklar, yoksa dünyanın kenarda durduğunu ve dokunulmazlık yarattığını mı? Dolayısıyla bizim kaygımız sadece okyanus ötesindeki çok uzak bir yerle ilgili değil. Savunmasız Suriye halkının problemiyle birlikte kaygılarımız, dünyadaki rolümüzü ve çıkarlarımızı doğrudan etkileyecek seçimlerle ilgili."

Kaynak: AA