Makedon Kulesi'nin Yanındaki Trafo Yıkıldı

Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve TREDAŞ'ın ortak çalışması kapsamında, Edirne tarihinde önemli yeri olan Makedon Kulesi'nin çevresinin açılması için, yanında bulunan elektrik trafosunun yıkımı gerçekleştirildi.

Makedon Kulesi'nin Yanındaki Trafo Yıkıldı
Makedon Kulesi olarak anılan yerde, Roma döneminden kalan şehir kale kalıntısı, Osmanlı Dönemi'nde üzerinde saat kulesi olarak kullanılan bir yapı bulunuyordu. Buraya, Makedon Kulesi Müze Müdürlüğü tarafından Arkeoloji Müzesi yapılması planlanıyor. Tarihi eserlere sahip çıkılması açısından yapılan çalışmalarda Edirne Valisi Hasan Duruer, Makedon Kulesi yanındaki trafoyu ortadan kaldırdıklarını belirterek, “Edirne Belediyesi ve TREDAŞ'la müşterek yaptığımız bir çalışmadır. Önemli olan tarihi eserlere sahip çıkılmasıdır. Bu şehirde çirkinlik meydana getiren, daha sonra yapılan fakat şehrin güzelliğini bozan yapıları, tabelaları ve buna benzer öğeleri kaldırma düşüncesiyle müşterek bir çalışma içinde kulenin etrafını temizliyoruz. Ben belediye başkanımıza, TREDAŞ müdürüne ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca Makedon Kulesi ile ilgili olarak Müze Müdürlüğü'nün yaptığı bir çalışma var. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Burasını Arkeoloji Müzesi haline getiriyoruz. Hem bir müze olacak hem de küçük objelerin sergilendiği seyir teraslarının bulunduğu müze haline getirme düşüncesiyle çalışma yapıyoruz. Maalesef 1991 yılında kurul tarafından karar alınmasına rağmen şu ana kadar yıkılamamış. Çok geç bir süre, zamanında keşke yapılsaydı ve zamanında da yıkılabilseydi, şehre sahip çıkılabilseydi; çok daha isabetli olurdu. Temenni ederiz ki bundan sonra tarihi şehre sahip çıkılmış olur. Bundan sonra arkası arkasına neler yapıldığını göreceksiniz” dedi.

“KULENİN ETRAFINI ADIM ADIM AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise, "Uzun bir süreçtir, uğraşılan bir olaydı ve sonunda Anıtlar Kurulu'ndan karar çıkartılarak yeni trafo yeri saptandı ve Makedon Kulesi etrafındaki trafo binasını yıkıyoruz. Çok geç kalmış bir olay aslında, keşke daha önce olsaydı. Ama Türkiye'de biraz bürokrasi yavaş işlediğinden bugüne kadar bu olay kaldı. Kulenin etrafını adım adım açmaya çalışıyoruz. Yakında kulenin olduğu kazı yapılan alanda bir müze kurulması düşünülüyor. Bu konuda Edirne Valiliği, Müze Müdürlüğü, belediyemiz birlikte çalışarak, Edirne'ye güzel bir müze kazandırmanın gayreti içindeyiz. Makedon Kulesi'nin de ihyası ve çalışmaları sürüyor. Edirne'ye güzel hizmet yapmanın planlarını yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA