3. Roma Türk Film Festivali'ne Doğru

Roma - İtalya'nın başkenti Roma'da 26-29 Eylül tarihlerinde üçüncüsü düzenlenecek Roma Türk Film Festivali'nde bu yıl onur ödülüne Türk sinemasının "Çirkin Kral" lakaplı yıldızı Yılmaz Güney layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nin katkılarıyla Serap Engin yönetimindeki SRP İstanbul tarafından düzenlenecek ve onursal başkanlığını yönetmen Ferzan Özpetek'in üstlendiği Roma Türk Film Festivali'nin bu yılki onur ödülünü alacak ismi de belli oldu.

Organizasyon kurulundan yapılan açıklamada, 1984 yılında henüz 47 yaşındayken yaşamını yitiren yazar, senarist, yönetmen ve aynı zamanda oyuncu olarak Türk sinemasına adını altın harflerle yazan Yılmaz Güney'in, 3. Roma Türk Film Festivali Onur Ödülü'ne layık görüldüğü bildirildi.

Ödülün, festivalin gala gecesinde Güney'in eşi Fatoş Güney'e takdim edileceği ifade edildi.

-Yılmaz Güney filmleri Roma'da-

Kurulun açıklamasında, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 filmlik bir seçkiyle sinema severlerin karşısına çıkacağı duyuruldu.Yönetmen Uğur Yücel imzalı Soğuk filmiyle sinema seyircisini selamlayacak olan festivalde bu yıl "Anısına", "Filmleriyle Geliyorlar", "Türkler Neye Güler" ve "Kısa Film" olmak üzere 4 bölüm olacak.

Festivalde önceki senelerde olduğu gibi bu yıl da onur ödülüne layık görülen isimin filmleri, festivalin "Anısına" başlıklı bölümünde gösterilecek. Güney'in, 1970'li yıllardaki toplumsal yozlaşmayı ve sınıflararası mücadeleyi anlattığı "Arkadaş", Türk sinemasının da umudu olan "Umut" ve uluslararası alanda en çok ödül alan Türk filmi "Sürü", bu bölümde İtalyan sinemaseverle buluşacak.

"Filmleriyle Geliyorlar" bölümünde ise Reha Erdem'in senaryosunu yazıp yönettiği Jin, Belmin Söylemez'in ilk uzun metraj filmi "Şimdiki Zaman", Deniz Akçay'ın yönettiği "Köksüz" ve Derviş Zaim'in kamerasını Anadolu'nun gerçek insanlarına ve günlük gerçek döngüsüne çevirdiği "Devir" yer alıyor.

Geçen yıl bir hayli ilgi gören komedi filmlerinin yer aldığı "Türkler neye güler" bölümünde de bu sene, Hakan Algül'ün yönettiği, başrollerinde Ata Demirer ile Demet Akbağ'ın yer aldığı "Eyvah Eyvah II" ve Sermiyan Midyat'ın senaryosunu yazıp yönettiği ve başrolünde Demet Akbağ'ın oynadığı "Hükümet Kadın" gösterilecek.

Festival'in "Kısa Filmler" seçkisinde de Şükriye Aslan'ın yönettiği "Belleksiz", Abdurrahman Öner'in yönettiği "Buhar", Eli Kasavi'nin imzasını taşıyan "Evrenin Sonu", Serhat Karaaslan'ın yönettiği "Musa" ve Hakan Burcuoğlu'nun yönettiği "İstirahat Odası" yer alıyor.

-Gelenekselleşme yolundaki festival-

Osmanlı İmparatorluğu'nun, İtalya'nın güneydoğusundaki Otranto kentine 1480 yılında düzenlediği sefer sırasında ortaya çıktığı belirtilen "Mamma li Turchi" yani "Eyvah! Anneciğim Türkler geliyor" deyimine "Ama filmleriyle" ifadesini ekleyerek ironi yapan bir slogana sahip Roma Türk Film Festivali, ilk olarak 2011'de İtalyan sinemaseverle buluşmuştu.

Gelenekselleştirilme yolunda ilerleyen festivalin 2011'deki ilk versiyonunda açılışı, onur konuğu olan yönetmen Yavuz Turgul'un, hem yazıp hem yönettiği, başrollerinde Şener Şen ve Cem Yılmaz'ın yer aldığı ''Av Mevsimi'' filmi yapmıştı. Yönetmen Turgul da onur ödülünü almıştı. Geçen yıl ikincisi düzenlenen festivalin açılışı ise dünyaca ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın "Bir zamanlar Anadolu" filmiyle yapılmıştı. Usta yönetmen Ceylan da, 2. Roma Türk Fİlm Festivali onur ödülüne layık görülmüştü.

Festivalin bu yılki üçüncü versiyonu, Türkiye'nin moda alanındaki önemli markalarından Beymen ile Digiturk'ün desteklerini de alarak gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA