Umman Sultanı Kabus'un Tahran Ziyareti

TAHRAN - Umman Sultanı Kabus bin Said, resmi ziyaret için bulunduğu Tahran'da, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve başlamasından bu yana ilk yabancı konuğu olan Umman Sultanı ve beraberindeki heyetin Tahran temasları devam ediyor. Sultan Kabus, Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesinin ardından dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından da kabul edildi.

Bölgede krizin hüküm sürdüğünü, bunun başlıca nedeninin de bölge dışındaki ülkelerin müdahalesi olduğunu söyleyen Hamaney, "Dini, kavmi ve mezhebi konuların siyasete alet edilmesi son derece tehlikeli bir durumdur" dedi.

-İki ülke dışişleri bakanları bir araya geldi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Sultan Kabus'un heyetinde yer alan Ummanlı mevkidaşı Yusuf bin Alevi ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Zarif, bölgesel sorunların ağırlıklı olarak ele alındığı görüşmede, "Radikal gruplar karşısında güvende olduklarını düşünenler, büyük bir yanılgı içerisindeler. Zira istikrarsızlık, emniyetsizlik ve aşırıcılık sınır tanımaz ve bir bölgeyle sınırlı kalmaz" ifadelerini kullandı.

Umman Dışişleri Bakanı Alevi de bölge ülkelerinde yaşanan krizlerden duyduğu endişeyi dile getirdi, bu durumdan tüm bölge ülkelerinin işbirliği içerisinde çıkılmasının zorunluluğuna dikkati çekti.

-4'lü ticaret koridoru konusunda ön anlaşmaya varıldı

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin de ele alındığı görüşmede, özellikle İran, Umman, Türkmenistan ve Özbekistan'dan oluşan 4'lü ticaret koridoru anlaşmasının tamamlanması konusunda görüş birliğine varıldı.

Zarif ve Alevi, projenin son halini alması ve uygulamaya geçirilmesi için en yakın zamanda dört ülkenin dışişleri bakanları ve uzmanların katılacağı bir toplantı gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata vardı.

-İran'dan Umman'a doğalgaz ihracatı

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene ve Ummanlı mevkidaşı Muhammed bin Hamid el-Rahmi arasında gerçekleşen görüşmelerde de iki ülke arasında doğalgaz alım satımına ilişkin ön mutabakata varıldığı açıklandı.

İki ülkeden uzmanların ve yetkililerin anlaşmanın olgunlaştırılması için hazırlıklara başlayacağı ve yakın tarihte Tahran ve Maskat'ta bu amaçla toplantılar düzenleneceği bilgisini veren Zengene, "Anlaşmanın son halini alması durumunda İran, Umman'a doğalgaz ihracatına hazırdır" dedi.

İran ve Umman bundan 4 sene önce de Kiş Doğalgaz Sahası'nın geliştirilme projesine ortak olmak için Tahran'da masaya oturmuş, doğalgaz ihracatı ve Hürmüz Petro-Kimya Kompleksi'nin yapımı konularında anlaşma imzalamış ancak şimdiye kadar bu anlaşmaların hiçbiri uygulamaya geçirilmemişti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Tahran'a gelen Umman Sultanı Kabus bin Said ile dışişleri, içişleri ve petrol bakanından oluşan heyetin resmi görüşmelerin ardından yarın ülkeden ayrılacakları belirtildi.

Kaynak: AA