Benin ve Togolu Uzmanlara Pamuk Yetiştiriciliği Eğitimi

ANKARA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı , Benin ve Togo Cumhuriyetinden gelen teknik uzmanlara pamuk yetiştiriciliği eğitimi verilecek.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Benin ve Togo Cumhuriyeti ile işbirliği kapsamında yürütülen pamuk yetiştiriciliği projesinin ikinci aşaması eğiticilerin eğitimi çalışması kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde, Benin ve Togo Cumhuriyetinden gelen teknik uzmanlara eğitim verileceğini bildirdi.

Benin Cumhurbaşkanı Dr. Boni Yayi'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde pamuk yetiştiriciliği konularında teknik işbirliği talebinde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla Benin'de pamuk yetiştiriciliği projesinin başlatıldığı belirtildi.

Benin Cumhuriyeti'nde tarımsal üretim faaliyetleri içinde pamuk üretiminin ilk sırada yer aldığı ve ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede tarımsal faaliyetler içinde pamuk üretiminde önemli olan Togo Cumhuriyeti de söz konusu proje kapsamına alındı. Bu bağlamda TİKA tarafından projenin ikinci aşaması olan eğiticilerin eğitimi çalışması 19 Ağustos'ta Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde başladı.

Benin ve Togo Cumhuriyetinden gelen teknik uzmanlara yönelik pamukla ilgili tüm konularda eğitimler uygulamalı ve teorik olarak verilecek. Eğitim kapsamında pamuğun ıslahı, yetiştirilmesi ve pamukta bioteknoloji pamuk hastalıkları ve zararlıları, lif ve tohum kalite eğitimi ve tarım ekonomisi gibi pek çok konular 10 günlük süre de işlenecek. Eğitim programına katılan uzmanlara teorik derslerin yanı sıra çevre yörelerde bulunan örnek arazi, işletme ziyaretleri yapılarak bilgi ve deneyimlerini geliştirme fırsatı sağlanacak. Ayrıca eğitim programı kapsamında heyete, İzmir, Kuşadası ve Denizli'de kültür gezisi gerçekleştirilecek."

Kaynak: AA