Rusya'da Gözaltında Tutulan Türk İş Adamı

ANKARA - Rusya'da gözaltında tutulan Türk iş adamı Mevlüt Bulut'un yakınları, bu ülkenin Ankara Büyükelçiliği önünde eylem yaptı. Bulut'un haksız şekilde gözaltına alındığını savunan yakınları, iş adamının gözaltında tutulduğu elçilik binasına her ay için bir siyah çelenk bıraktı.

Rusya'da gözaltına alınan Lider Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Şirketi ile Bulutlar Gıda Seracılık Üretim Şirketi'nin kurucu ortağı Mevlüt Bulut'un yakınlarıyla çalışanları, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı.

Rusça ve Türkçe "Babamızı istiyoruz", "İşverenimizi istiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan aile, elçilik binasına Bulut'un gözaltında tutulduğu her ay için bir siyah çelenk bıraktı.

Mevlüt Bulut'un kardeşi Mustafa Bulut, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ağabeyinin son 5 yılda yaş meyve ve sebze ihracatı sektöründe ilk sıralarda bulunduğunu, vergi rekortmeni olduğunu, sayısız sosyal sorumluluk projesine destek verip, binlerce işçi istihdam ettiğini söyledi.

Mevlüt Bulut'un, bu hizmetlerinden dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bazı bakanlardan ve çeşitli kurumlardan ödüller aldığını ifade eden Mustafa Bulut, "Ağabeyim 25 Eylül 2012'de Rusya Federasyonu Krasnadar eyaletinde Rus yetkilileri tarafından gözaltına alındı ve o tarihten beri bu ülkede Rusya Federal Güvenlik Servisi biriminin binasında gözaltında tutuluyor.

Avukatlar aracılıyla yaptıkları tahliye başvurularının sonuçsuz kaldığını vurgulayan Bulut, şunları anlattı:

"Rus makamları duruşma gününe kadar Mevlüt Bulut'a ağır psikolojik ilaçlar verdi ve bu şekilde ifadesini almaya çalıştı. Bulut'a ailesi ile telefon görüşmesi yapma ve iletişim kurma hakkı tanınmadı, ailesine yazdığı mektuplar gönderilmedi. Mevlüt Bulut, Türk konsolosluk yetkilileri ile yalnız görüştürülmedi, avukatlarına dosya hakkında sağlıklı bilgi ve belge verilmedi. Hatta Bulut, duruşma için getirildiği Soçi kentinde, çalışanlarının ve ailesinin görüntü almasını ve iletişim kurmasını engellemek amacıyla başına çuval geçirilerek adliye binasına sokuldu."

Bulut, şeker hastası ağabeyinin tedavisinin aksadığını, yaşadığı psikolojik ve fizyolojik travma nedeniyle ciddi sağlık problemleriyle karşılaştığını söyledi.

-"Suçlamalar delilsiz"

Ağabeyinin vergi usulsüzlüğüne karıştığı iddia edilen Vitamin Limited Şirketi ile hiçbir resmi bağının bulunmadığını savunan Bulut, "Mahkemeye sunulan soruşturma dosyasındaki deliller sektördeki rakip Rus firmaların yetkililerinin veya çalışanlarının vermiş olduğu gerçek dışı ifadelerdir" dedi.

Mevlüt Bulut'un binlerce işçi istihdam eden, yüzlerce öğrenciye karşılıksız burs veren hayırsever bir iş adamı olduğunu aktaran Mustafa Bulut, tutuklamanın hukuki değil, siyasi gerekçelere dayandığını, bu tutuklamayla Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapan tüm Türk iş adamlarına gözdağı verildiğini ileri sürdü.

Rus makamlarının amacının Türk iş adamlarını sektörden çıkarmak olduğunu söyleyen Mustafa Bulut, ağabeyinin serbest bırakılması için Türk makamlarının devreye girmesini istedi.

-"Oğlumun suçunu bilmiyoruz"

Mevlüt Bulut'un 76 yaşındaki annesi Perihan Bulut da oğlunun neden tutulduğunu bilmediklerini, bildirerek, "Oğlum çocuklarıyla görüştürülmüyor. Ben bile yanına gittiğimde bir kafesin içinde oğlumla görüştürüldüm, bir asker oğlumun yüzünü görmemeyim diye aramızda durdu" diye konuştu.

Oğlunun kurtarılması için devletten yardım beklediklerini ifade eden Perihan Bulut, "Artık dayanamıyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz. Bize akıl versin ne yapmamız lazım? Zor durumdayız" dedi.

Kaynak: AA