Hollanda'da Koalisyon Ek Tasarruf Tedbirleri İçin Yeniden Görüşmelere Başladı

LAHEY - Hollanda'da koalisyon ortakları Liberal Parti ve İşçi Partisi , yaz tatilinden dolayı ara verdikleri ek tasarruf tedbirlerine ilişkin görüşmelere yeniden başladı.

Önümüzdeki yılın bütçe açığını AB'nin öngördüğü yüzde 3 sınırında tutmak için çaba harcayan iktidar ortakları, ek 6 milyar avroluk kesinti planı üzerinde çalışıyor. Bir yıl önce iktidar koltuğuna oturan iki parti daha önce de 16 milyar avroluk tasarruf paketi açıklamıştı.

Kesinti yapılacak konular üzerinde büyük oranda anlaştıkları belirtilen iki partinin, daha önce destek aradıkları bazı muhalefet partileriyle yeni dönemde görüşmeme kararı alması ise tepkiyle karşılandı.

Meclisteki dağılımının aksine Senato'da yeterli desteğe sahip olamayan hükümet ortaklarının hazırlayacakları paketin yürürlüğe girmesi bu kapsamda muhalefetin tavrına bağlı.

Yaz tatilinden önce muhalefetteki Demokratlar 66 Partisi ve Yeşil Sol ile görüşen iktidar partileri ortak bir noktada buluşamamıştı. Hükümet, her iki muhalefet partisinin de özellikle eğitim alanına yatırım yapılması yönündeki isteğini kabul etmemişti.

Ekonomik anlamda resesyonda olan Hollanda'da ek tasarruf tedbirleri alınmaması halinde, önümüzdeki yıl bütçe açığının, AB'nin öngördüğü yüzde 3 sınırı aşacağı belirtiliyor.

Kaynak: AA