Kendi Salçalarını Kendileri Yapıyorlar

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde her yaz mevsimi gelenek haline gelen salçalık biber çekimi, Ağustos ayının girmesiyle birlikte başladı.

Kendi Salçalarını Kendileri Yapıyorlar
Köylerde tarlalarda yetiştirilen ya da çevre il ve ilçelerden pazarlara gelen salçalık kırmızı biber satışlarının başlamasıyla salçalık biber çekim tezgahları da hareketlendi.

Pazardan kırmızı biberlerini alan vatandaşlar, mahallelerde kurulan tezgahlara gelerek biberlerini çektiriyor ve evlerinin damlarına ya da güneş alan alanlara sererek salçalık hale gelene kadar kurutuyor.

Bu süreç eve getirilen biberlerin temizlenmesinden hazır hale gelen salçanın kavanozlara doldurulmasına kadar farklı aşamalarda yapılıyor.

İçleri temizlenip çekirdeği çıkarıldıktan yıkanan biberler, kıyma makinesinde çekiliyor. Daha sonra çekilmiş biber tuzlanır ve olabildiğince geniş bir yüzeye serilerek güneş altında kurutuluyor. Salçanın miktarına göre bir kaç gün bekletildikten sonra, salça kendini topluyor, suyunu çekerek rengi koyulaşıyor. Bir kez daha çekilerek daha da inceltiliyor. Son olarak kavanozlara doldurarak dolapta muhafaza edilir.

Bazı vatandaşlar salçaları evlerinde kendi elle çalışan makinelerinde çekerken bazıları da daha gelişmiş makine ve tezgahlarda ücret karşılığı çektiriyor.

Pazarlarda kilosu 90 kuruşa satılan salçalık kırmızıbiberler 1,50 kuruşa makinelerde çektiriliyor.

Osmaniye’de adeta bir gelenek haline gelen salçalık biber çekimi ile vatandaşlar, hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor hem de büyük şehirlerde gurbette olan ve salça yapma imkanı olmayan akrabalarına da gönderiyor.
Kaynak: İHA