Yaşar Üniversitesi'den Kruvaziyer Turizmine Destek

İZMİR - Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, kruvaziyer turizminde İzmir'in yetişmiş eleman ihtiyacını karşılayacaklarını bildirdi.

Yaşar Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Pırnar, yakın gelecekte kruvaziyer turizm merkezi olmasına kesin gözüyle bakılan İzmir'de yetişmiş eleman ihtiyacının belirgin olarak ortaya çıktığını belirtti.

Kruvaziyer turizminde yetişmiş eleman ihtiyacını göz önünde bulundurarak Yaşar Üniversitesi lisans öğrencilerine "Uluslararası Kruvaziyer Turizmi Yönetimi" ve "Uluslararası Kruvaziyer Turizmi Pazarlaması" derslerinin verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Pırnar, şunları kaydetti:

"Düzenli seminerler ile kruvaziyer turizminde gündemi sürekli takip ediyoruz. İzmir, şu anda kruvaziyer turizminde Türkiye'nin en büyük limanları arasında yer alıyor ve gelen yolcu sayısında rakamlar her geçen yıl daha da artıyor. Dolayısıyla Yaşar Üniversitesi İzmir'in çok büyük bir ihtiyacı olan kruvaziyer turizminde yetişmiş eleman ihtiyacını bir anlamda karşılayacak. Bu bağlamda, lisans öğrencilerinin alabileceği seçmeli dersler ile hem gemilerde hem de tur şirketlerinde çalışabilecek kalifiye personel yetişecek. Program kapsamında kruvaziyer turizminin özellikleri, dünyadaki gelişmeler, otel departman yönetimi, ön büro işlemleri, kruvaziyer turizm pazarlama işlemleri, kruvaziyer turistlerin satın alma davranış biçimleri, kruvaziyer turizmine yönelik kültürel yönetim gibi çeşitli konularda dersler verilecek."

Öğrencilerin, kruvaziyer turistlerin İzmir'deki günübirlik gezileri için paket tur hazırlama, lüks turist sınıfındaki kruvaziyer turiste yönelik özellikli ürün ve hizmet sunma gibi konularda da eğitileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Pırnar, öğrencilerin seyahat acentelerinde yurt içi ve yurt dışı staj yapma imkanı bulduğunu bildirdi.

İzmir'de, 2003 yılında Alsancak Limanı'na yapılan 5 kruvaziyer seferi ile 3 bin 271 yolcu gelirken, 2012'de sefer sayısı 286'ya, yolcu sayısı ise 510 bin 42 yolcuya yükseldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılı istatistiklerine göre, Türkiye kruvaziyer trafiğinin yüzde 26,37'sini yöneten İzmir, 2011 ve 2012 yılında Dünya Seyahat Ödülleri'nde "Avrupa'nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu" ödülünü almaya hak kazandı.

İzmir, 512 dünya limanı arasında 2011 yılı verileri ile ilk 50 transit liman arasına girdi. 2013 yılı sonu itibariyle 590 bin yolcunun İzmir'e gelmesi bekleniyor.

Kaynak: AA