Asırlık Gül Motifli Asa Emin Ellerde
1900’lü yılların lüle taşı ustası ve dönemin Eskişehir Kurşunlu Camisi’nin imamlığını yapan Mevlevi Dergahı başı Hafız Ahmet Efendi’nin paha biçilemeyen gül motifli üç asasından biri, bugün torunu tarafından özenle korunuyor.

TAMAMLAYAMADAN VEFAT ETTİ
Gülşen Cengiz Aracı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin yaptığı asaların, Mevlevilik'te önemli bir yere sahip olan gülü temsil ettiğini kaydetti.
100 yıl önce yapılan lüle taşı eserlerinde insan silüeti yerine Hazreti Muhammed’i (s.a.v) simgeleyen figürlerin kullanıldığını belirten Aracı, ''Dedem Hafız Ahmet, yaptığı asalardan ilkini 1927 yılında Atatürk'e, ikincisini diğerini dönemin İran şahı Rıza Pehlevi'ye hediye etmiş. Vefatıyla yarım kalan üçüncü asayı ise ailesine miras olarak bırakmış. Gül, Mevlevilik'te bir simgedir. Peygamber Efendimiz'in sembolüdür. Tek açan gül, Rab'bin birliğidir. Üç açan gül, din, can ve ruhtur. Beş açan gül, İslam'ın beş şartıdır. Yedi açan ise yedi kat Arş-ı Ala'yı simgelemektedir. Bir zamanlar lüle taşını bu motifler işlenmiştir. Ancak günümüzde gül simgesi lüle taşına pek işlenmiyor" dedi.
TALEBE VE OĞULLARINA VASİYET
Aracı, lületaşı işlemeciliği konusunda sayısız eser bırakan dedesinin, o dönemde eserlerinde insan silüeti kullanmaktan kaçındığı, Mevlevi kültürüne ait simgelerin kullanılmasını da başta oğulları olmak üzere talebelerine vasiyet ettiğini sözlerine ekledi
