Güneydoğu, Konforlu Yollara Kavuşuyor

DİYARBAKIR - ÖZGÜR AYAYDIN - Karayolları Genel Müdürlüğü , Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güvenli ve konforlu yollara kavuşması için yoğun çalışma yürütüyor.

Son 10 yılda Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Mardin, Batman ve Şanlıurfa'da 1880 kilometre uzunluğundaki karayolunun 1400 kilometrelik kısmı bölünmüş yol haline dönüştürülürken, kalan 480 kilometrelik kısım da 5 yıl içinde bölünmüş yol haline getirilecek.

Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin bu 6 ilde yer alan 1880 kilometre uzunluğundaki karayolunu 2023 yılına kadar bölünmüş yol haline getirmek olduğunu ifade ederek, hızlı şekilde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hedefi 5 yılda gerçekleştireceklerini söyledi.

Diyarbakır-Mardin, Diyarbakır-Batman, Diyarbakır-Bitlis ve Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun tamamının bölünmüş yol haline dönüştüğünü, Diyarbakır-Siirt karayolunda 6 kilometrelik, Diyarbakır-Şırnak karayolunda ise 7 kilometrelik bölümün kaldığını anlatan Gülen, bu iki yolun da 2013 yılında tamamlanacağını kaydetti.

Bölünmüş yol çalışmasında yoğun çaba gösterdiklerini ve bunun sonucunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını vurgulayan Gülen, şöyle konuştu:

"1880 kilometrelik yolun 1400'ünü yaptık. 2023 yılına kadar tamamlama hedefimiz vardı. Her yıl 40 kilometre bölünmüş yol yaparsak 10 yılda tamamlanacağını planlamıştık. Ancak biz bu yıl 100 kilometre bölünmüş yol yapacağız. 5 yılda tamamı bölünmüş yol olacak. Bunun için 1 milyar 100 milyon lira harcama yapılacak. Bu yıl 300 milyon lira harcama yaptık. Kalan miktarı ise 2015 yılına kadar harcayacağız."

Bölünmüş yolların daha güvenli bir seyahat imkanı ile akaryakıt ve zaman tasarrufu sağladığını ifade eden Gülen, "Bölünmüş yollarda hız limiti aşılmadığı sürece kaza kolay kolay olmaz" diye konuştu.

Müdür Gülen, bölünmüş yolları ilk etapta sathi kaplama olarak yaptıklarını ancak bunların tamamının zaman içerisinde bitümlü sıcak karışımla kaplanacağını dile getirerek, bu yıl 150 kilometrelik yolu daha bitümlü sıcak karışıma kavuşturacaklarını dile getirdi.

-"Çevre yolu Ankara'daki gibi olacak"

Müdür Gülen, Diyarbakır şehir içerisindeki Karayolları'na ait yollarda sürdürülen köprülü kavşak çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu da söyledi.

Seyrantepe başlangıç noktasından Siverek karayolu üzerindeki Gömmetaş mevkisine kadar 7 kavşağın yer alacağını bildiren Gülen, 14 kilometre uzunluğundaki bu yolda 6 kavşağın yapıldığını, yapımı süren Kantar kavşağının da kasım ayı sonuna kadar tamamlanacağını belirtti.

Köprülü kavşak çalışmaları için 140 milyon lira harcandığını vurgulayan Gülen, şöyle konuştu:

"Bunun yanı sıra Diyarbakır'da 4 etap halinde 85 kilometre uzunluğuna sahip çevre yolunun yapıyoruz. Birinci etabını sayın başbakanımızın katılımıyla hizmete açmıştık. İkinci etabın yapımı sürüyor. Diğer etapları da 2016 yılına kadar tamamlayacağız. Bu sayede araçlar şehir içerisine girmeden seyahat edecek. 2016'da, Ankara'daki gibi 85 kilometre uzunluğunda bir çevre yolu olacak. Türkiye'de sadece Ankara'da çember çevreyolu var. İkincisi Diyarbakır'da olacak. Bu yolların tamamı bitümlü sıcak karışımla kaplanacak. 2015 sonuna bakıldığında Ankara ve İstanbul'dan farkımız kalmayacak. Tamamlandığında Diyarbakır batı illerinden daha iyi yollara sahip olacak."

Kaynak: AA