Türk Askerinin Görev Süresi 1 Yıl Uzatıldı

TBMM Genel Kurulu'nda, Lübnan'daki BM Barış Gücü bünyesinde görev yapan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere görüşülerek kabul edildi.Tezkere görüşmelerinde Mısır'daki darbeye ilişkin tartışmalar yaşandı.

TBMM Genel Kurulu, Lübnan'daki BM Geçici Barış Gücü (UNIFIL) kapsamında görev yapan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşerek kabul etti. Tezkere görüşmeleri sırasında Mısır'daki gelişmelere ilişkin tartışmalar yaşandı. Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik dış politikasını eleştiren MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, ilk Tahrir olaylarında Hüsnü Mübarek'in görevden uzaklaştırılmasının ardından askeri cuntayla anlaşmalar yapan hükümetin bugün ihtilal yönetimine karşı açıklamalarının çelişki olduğunu öne sürdü. MHP'nin, Mısır'da yaşanan demokrasi dışı uygulamaları hoş karşılamadığını ifade eden Türkeş, AK Parti'nin makro stratejiye oturtulmamış bir dış politika izlediğini ifade etti.

BDP İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Türkiye'nin Mısır'daki darbeyi kınadığını fakat darbeyi destekleyen Suudi Arabistan, Katar ve ABD'ye tepki göstermediğini dile getirdi. Mısır'da halkın Mursi'ye karşı ayağa kalktığını kaydeden Kürkçü, 'Sandık siyasetin namusudur' demenin kolay olduğunu ama önemli olanın halkın yanında durmak olduğunu ifade ederek, bu itirazların Türkiye'de olduğu gibi 'çapulcular' diyerek bir kenara itilemeyeceğini söyledi.

Kürkçü'nün sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ise Mısır'daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini ifade ederek, Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ve Anayasa'nın askıya almasının endişe verici olduğunu dile getirdi. "Sandık, demokrasinin namusudur" diye konuşan Bozkır, Mısır'daki askeri darbeyi kınadıklarını söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da görüşmelerde yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye ve Mısır'la ilgili politikalarını savundu. Suriye halkıyla Türk halkının kardeş olduğunu ifade eden Yılmaz, "İki halkın kardeş ve akraba olduğunu görmek için bayramlarda sınırlardaki bayramlaşmayı görmek lazımdır" dedi.

Yılmaz, Türkiye'nin Suriye yönetimine halkının taleplerine şiddetle karşılık verdiğinde desteğini çektiklerini ifade ederek, Suriye halkını bundan sonra da destekleyeceklerini söyledi.

Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrılması gereğinin evrensel bir gerçek olduğunu belirten Yılmaz, Mısır halkının ve yönetimin mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrette olduğunu ifade etti.

Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulmasının Mısır'daki demokratik sistemi de güçlendireceğini ifade eden Yılmaz, geçmişinde hiçbir demokratik mücadele içinde yer almayanların halkın demokratik taleplerini anlamalarının mümkün olmadığını söyledi

Kaynak: İHA