Bakan Davutoğlu: “ne Olursa Olsun Somali ve Somaliland Gibi Konuları Gündemden Düşürmeyeceğiz”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin gündemi ne kadar yoğun olursa olsun hiçbir zaman Somali ve Somaliland gibi konuları gündemden düşürmeyeceklerini belirterek, “Her zaman Somali ve Somaliland arasındaki kardeşliğin pekişmesi konusunda atılması gereken adımları atacağız” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Conrad Otel'de görüşmelerde bulunan Somali ve Somaliland'dan bakanlar düzeyindeki heyeti kabul etti. Görüşme öncesi basın mensuplarına bir açıklama yapan Davutoğlu, “Somali, Somaliland ve Türkiye arasındaki ilişkiler her türlü sınırın ötesindedir. Coğrafi uzaklığın çok ötesinde manevi ve tarihi olarak biz bir aile gibiyiz. Bu inançla Türkiye 2 senedir yürüttüğü Somali, Somaliland politikalarında hep bu kardeşlerimizin tekrar bir arada ortak geleceklerini tartışmaları konusunu gündemde tuttuk. Yürüttüğümüz insani yardımlarla da hep Somali ve Somaliland arasında sağlam köprülerin kurulmasına önem verdik. Bundan sonra da hep temsilimiz konusuna, oraya yardımlar götürme konusunda da aktif politikamızı sürdüreceğiz. 13 Nisan’da yapılan toplantı tarihi bir başlangıçtı. Bugün yapılan toplantı bu tarihi başlangıcın devamı mahiyetinde” dedi.

“Türkiye’nin gündemi ne kadar yoğun olursa olsun, bölgesel gündem başta son bir hafta içinde Mısır’da, Somali’de olduğu gibi ne kadar yoğun olursa olsun, biz hiçbir zaman Somali ve Somaliland gibi konuları gündemimizden düşürmeyeceğiz” diyen Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her zaman Somali ve Somaliland arasındaki kardeşliğin pekişmesi konusunda atılması gereken adımları atacağız. Hangi ülkede olursa olsun Somalili bütün kardeşlerimize gereken bütün yardımları yapacağız. Bu bizim tarihi ve insani bir görevimizdir. İnşallah Mogadişu’ya seferlerimiz başladığında ilk fırsatta ben de ziyaret gerçekleştirerek, THY’nin bu barış uçuşlarına katılmak istiyorum. Ne sıkıntı yaşanırsa yaşansın ezeli ve ebedi olan tek şey kardeşlik duygularımızdır. Allah bu çalışmalarında Somalili kardeşlerimize yardım eylesin. Kardeşliğin pekişmesi, ortak meselenin konuşulması konusunda da her iki tarafa sabır, karşılıklı müsamaha ve anlayış versin.”
Açıklamalarının ardından Davutoğlu, heyet ile basına kapalı olarak görüştü

Kaynak: İHA