Milli Eğitim Bakanlığı'ndan İzmir'de Yatırım Hamlesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl rekor yardımla İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yeni derslik yapılması için 130 milyon 803 bin TL; okulların onarımı için de 22 milyon TL gönderdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan İzmir'de Yatırım Hamlesi
Bugüne değin ödenek yetersizliği nedeniyle belediyelerin destek verdiği İzmir'deki okulların onarım ve bakımı için bu yıl 22 milyon TL'yi bulan rekor bütçe tahsis eden Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde İzmir'deki 630 okul binasının onarımları gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili bilgi veren İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, ilçe milli eğitim müdürlüklerine 920 okuldan onarım talebi geldiğini, 920 okulu tek tek gezen mühendislerden oluşan teknik heyetin 630 binanın tadilata ihtiyaç duyduğunu tespit ettiğini söyledi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, 532 okulun 455'inin onarım programına alındığını, 300'ünün ihalesinin bittiğini ve çalışmaların başladığını, Bakanlığın toplam 22 milyon TL gönderdiğini belirtti.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, ilçelerdeki 155 okul için de 8 milyon 672 bin TL ödenek gönderdiklerini ve oradaki çalışmaların Köylere Hizmet Birimi eliyle gerçekleştirileceğini açıkladı.

22 MİLYONLUK ONARIM BÜTÇESİNİ HAYAL BİLE EDEMİYORDUK
Bardakçı, 1 Eylül'e kadar tüm okullardaki onarım ve tadilat işlerinin bitirileceğini ve yeni eğitim öğretim yılına yepyeni okullarda başlayacakları müjdesini vererek, 22 milyon TL'lik yüksek bir bütçeyi hayal bile edemediklerini söyledi.

Vefa Bardakçı, başlayan ve süren çalışma ve planlamalar hakkında şu bilgileri verdi: "Okullarımız yazın onarılsın'diye 920 adet talep gelmiş bize. Bunların içerisinde çatısı, kapısı, penceresi, lavabosu, bahçesi, duvarı hepsi var. Biz bunlarla ilgili Özel İdare'de bir toplantı yaptık. Bütün mühendisler bu iş için görevlendirildi. Bu okulların hepsini tek tek gördüler. 920 okulu gezip tespit yaptılar. Bunların içerisinde kışı geçiremeyecek, acil ihtiyacı olan ve mutlaka onarılması gerekenlerin listesini çıkardılar. İlk etapta 630 idi, 98'ini düşünce geriye 532 okul kalıyor. 532 okulun biz şu anda 455 tanesini onarım programına aldk, 300'ünün ihalesi bitti, işleri devam ediyor. 155 tanesinin de Köylere Hizmet Birliği'ne biz bunların çoğunu ödenek olarak aktardık. Bir kısmını Özel İdare yapıyor, bir kısmını da kaymakamlıklar birlik yoluyla yapacak. Liste şeklinde ilçesindeki okulların onarımı gerekenlere ödenek gönderdik. Para olarak 8 milyon 672 bin lira birliğe gönderdik. İnşallah 1 Eylül'e kadar ilimizdeki tüm okulların onarımını yapmış olacağız. Daha önce az geliyordu. Bu yıl daha iyi geldi Bakanlıktan. Biz de talep ediyoruz, Bakanlık da bol bol gönderiyor sağolsunlar. Şu ana kadar bizim hayalimizin ötesinde merkez bütçesinden ödenek geldi. Yani bir istediysek on geldi. Bu yıl belediyelere hiç iş bırakmadık, hepsini biz kendimiz yapacağız."

BAKANLIKTAN BİN 637 YENİ DERSLİK İÇİN 130 MİLYON TL
Vefa Bardakçı, İzmir'de bu yıl ilk kez 5-6 yılda yapılabilecek miktarda yeni dersliğin yapım startını vereceklerini açıklayarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yapımını planladıkları bin 637 yeni derslik için de tam 130 milyon TL ödenek gönderdiğini söyledi.

Vefa Bardakçı, yatırım programına aldıkları yeni dersliklerin yapımıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bin 632 derslik yapılacak. Bunların planlaması yapıldı, bütçesi ayrıldı. Kimisinin ihalesi yapıldı, kimisi ihale aşamasında, kimisinin hazırlıkları yapılıyor. Onun toplam bütçesi 130 milyon TL'yi buluyor. Bizim tam ödeneğini tahsis olarak bulduğumuz ve kesin bunu yaparız dediğimiz işleri sıraladığımızda 5-6 yılda yapılacak işleri biz bu yıl başlatıyoruz. Çok süper bir çalışma. Normalde Özel İdare, yerel ve merkezden gelen bütçeyle yapılacak yılda diyelim 8-10 kurum var iken, biz şu anda on katı civarında bir yatırım programı gerçekleştireceğiz."

İzmir'de uzun vadeli yapabilecekleri işleri bu yıl başlattıklarını belirten Bardakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ve bunun ödeneği, bütçesi ve tahsisi herşeyi var. Kısa vadede derslik ve bina ihtiyacımızın, fiziki imkanlarımızın kazanılmasıyla ilgili bu yıl büyük bir avantaja sahibiz. Normalde İzmir'de yılda 900-1000 civarında derslik yapılması doğal, yani ihtiyacı doğrudan karşılama anlamında. Binaların yıkılıp yeniden yapılması, nüfus artışı, yeni yerleşim yerleri açısından olsun böyle baktığınızda rakam bu. Bizim bu yıl 130 milyon 803 bin liralık yatırım programımız var. Bunun içerisinde hayırsever katkısı yok."

BAKANLIK, SIFIR BİNA YAPIMINDA'YÜZDE ON SİZDEN KALANI BİZDEN'DESTEĞİ VERDİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın aynı zamanda yüzde on ödeneği bulunan sıfır bina yapımları için de'Siz yüzde onu bulun, kalanını biz tamamlarız'sözünü verdiğini açıklayan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, şunları söyledi: "Bir de sıfır bina yapımlarında, yüzde 10 ödeneği bulduğunuzda siz inşaata başlayın, biz kalanı tamamlayacağız'dediler. Biz şu an İzmir'de normalde on tane bina kuracaksak, neredeyse yüz yatırım koyduk. Sıfırdan ihtiyacınız olan okulları yatırım programına alın. Diyelim ki, 3 milyonluk yatırımın yüzde onu 300 bin lira.'Siz başlayın inşaatınıza biz kalanını göndereceğiz'dedi Bakanlık"

15 OKUL BİNASI GÜÇLENDİRİLECEK
İzmir'de depreme dayanıksız okullarla ilgili son çalışmalar hakkında da konuşan Bardakçı, 52 binaya performans testi yaptırdıklarını, rapor sonuçlarına göre bunların yıkılacağını ya da güçlendirileceğini belirtti.

Bardakçı, 15 binada güçlendirme çalışması yapılacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bunları ayrı planlıyoruz. 52 binaya performans testi yaptırmışız, yani deprem dayanıklık testi yaptırmışız. Bunların raporu daha çıkmadı. Rapor sonuçlarına göre yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekenler olacak. 25 okulumuzun doğalgaz dönüşüm ihalesi yapıldı. Yani bu okullarımız doğalgaza geçiyor."
Kaynak: İHA