"Kadın Dostu Kent"te Yaşlı Kadınlara Yardım Eli

MALATYA - NAİM BOŞKUT - Türkiye'deki 12 "kadın dostu kent"ten biri olan Malatya'da hayata geçirilen "Yalnız Değilsiniz Projesi" kapsamında kimsesiz ve kendi işini yapamayan yaşlı kadınlara "ev temizliği ve onarımı" hizmeti veren belediye, ihtiyaç duyan yaşlılara ise eşya yardımında bulunuyor.

Türkiye'de yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek, kadınların kaliteli ve güvenli kentsel hizmetlere kavuşmasını sağlamak amacıyla yürütülen "Kadın Dostu Kentler Projesi" çerçevesinde "Yalnız Değilsiniz" adlı proje hazırlayan Malatya Belediyesi, şehirde yaşayan kimsesiz ve kendi işini yapamayan ihtiyaç sahibi yaşlı kadınlara yardım elini uzatıyor.

Belediye ile irtibata geçen gönüllü kadınlar, yaşlı kadınların evini temizlerken, belediye ekipleri de evi tadilata ihtiyaç duyan yaşlıların ikametini onarıyor. Belediye, ihtiyacı olanlara eşya yardımında da bulunuyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, BM Kalkınma Programı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansının desteğiyle yürütülen "Kadın Dostu Kentler Projesi" kapsamında Malatya'nın "kadın dostu" 12 kentten biri olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda "Yalnız Değilsiniz" adlı proje hazırladıklarını söyledi.

Proje çerçevesinde, kentte yalnız ikamet eden, kimsesi olmayan, yakınları olup da onlar tarafından sahip çıkılmayan yaşlı kadınlara yardımcı olmayı amaçladıklarını kaydeden Mumcu, görevlilerin kiralanan bir araçla bu kadınların evlerine giderek sağlık, temizlik, bakım-onarım ve tadilat gibi hizmetler verdiğini ifade etti.

Yaşlıların ikamet ettiği mekanı daha yaşanabilir, daha temiz, daha estetik yapmak için çalıştıklarını vurgulayan Mumcu, şunları söyledi:

"Malatya'nın bütün mahallelerinde evi onarılacak ve temizlenecek 35 yaşlı teyzeyi tespit ettik. Bunlara olabildiğince ulaşıp yaşamlarını kolaylaştırmak adına çalışacağız. Strateji Geliştirme Müdürlüğümüzün organizasyonunda bir ekip oluşturduk. 4 temizlikçi kadın, belediyemizde çalışan ve elektrik-su tesisatı onarımından anlayan arkadaşlarımız tespit ettiğimiz adreslerden birine giderek 3-4 günlük bir çalışma yaptı ve evi tamamen yeniledi. Bu teyzemiz Yamaç Mahallesi'nde oturuyor. Çalışmamız sonucu evinden iki küçük kamyonet çöp çıkardık. Bazı beyaz eşyalarını yeniledik, evini boyadık, bazı mobilyalarını değiştirdik. Evin giriş çıkışını kolaylaştırmaya çalıştık. Kendisine bazı küçük ev aletleri aldık. Bu çalışmamızla teyzemizin yaşama azmini güçlendirmeye çalıştık. Bazı eksikler kaldı. Onları da tamamlayacağız. Bu kapsamda yalnız yaşayan hemşehrilerimizin, vatandaşlarımızın evlerine ziyaretlerimiz devam edecek."

Mumcu, projeye Yetimler Kervanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin de destek verdiğini ifade ederek, evleri temizlemek üzere gelen kadınların bu derneğin üyeleri olduğunu ve çalışmaya gönüllü olarak iştirak ettiklerini söyledi.

Derneğin üyesi kadınlarla evlere gidip önce ön inceleme yaptıklarını kaydeden Mumcu, "Daha sonra maliyet çıkarıyoruz. Ertesi gün o doğrultuda evi donatmayla alakalı girişimlerimize başlıyoruz" dedi.

Bu hizmeti sürekli hale getireceklerini belirten Mumcu, evi onarılıp temizlenen yaşlıları yalnız bırakmayacaklarını, sık sık ziyaret edip onların ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceklerini dile getirdi.

Mumcu, amaçlarının yalnız yaşayan yaşlı kadınların evini daha da güzelleştirip günlük yaşam standardını asgari bir seviyeye getirmek olduğunu belirterek, bu çerçevede olabildiğince çok eve ulaşmak istediklerini kaydetti.

-Çocuklarını en son 8 yıl önce eşinin cenazesinde görmüş

Belediye tarafından evi yenilenen Elmas Aslan ise 3 çocuğu olduğunu, eşini 8 yıl önce kaybettiğini söyledi.

Çocuklarının İstanbul'da yaşadığını belirten Aslan, "Onları en son babalarının cenazesinde görmüştüm. Gelip gitmiyorlar. Bana bakmıyorlar ama canları sağolsun. Bakmasalar da onlar benim çocuklarım. Onlara kızmam" dedi.

Yaşlı aylığı aldığını ifade eden Aslan, onunla geçinmeye çalıştığını söyledi.

Belediyenin evini temizleyip yenilediğini dile getiren Aslan, "Kendilerine teşekkür ediyorum ama hala eksiklerim var. Yetkililerden bunun için de destek istiyorum. Akrabalarım hiç sormuyorlar, benimle ilgilenmiyorlar. İftarımı evde ne varsa onunla açmaya çalışıyorum. Sahurda da akşamdan kalan yemek varsa yiyiyorum. Yoksa da sadece ekmek yiyip yatıyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA