''Prusias Ad Hypium'' Antik Kenti Kazı Çalışmaları Başladı

DÜZCE - Düzce'de bulunan ''Prusias ad Hypium'' antik kentindeki kazı çalışmaları, düzenlenen törenin ardından vurulan ilk kazma ile başladı.

Konuralp beldesindeki kazı alanında düzenlenen törende konuşan Düzce Valisi Adnan Yılmaz, bereket dolu Ramazan ayında Düzce'nin tarihini değiştirecek bir günün arefesini yaşadıklarını söyledi.

Ortak akılda buluşulması ve ihtiyaçların önceden tespit edilmesi durumunda yerli ve yabancı turistlerin Düzce'ye akın edeceğini savunan Yılmaz, "Böylece halkımızın refah düzeyi de yükselir. Çünkü Konuralp halkı yüksek kültürlerin buluştuğu bir mekan. Her şeyin en güzeline layık. İnşallah tarih gün yüzüne çıkacak ve marka olacağız" diye konuştu.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kazmayı vurmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.

Kazı alanında 40 basamakların devam edip etmeyeceğini kontrol edeceklerini, sahne binası ve orkestra alanında sondaj çalışması yapacaklarını ifade eden Ayengin, şunları söyledi:

"Biz çok güzel sonuçlar bekliyoruz. Yapacağımız çalışmalarla sadece Düzce'ye değil, Dünya Kültür Mirası'na güzel bir eser kazandıracağımıza inanıyorum. Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerimizden gelen inter disipliner bir ekiple çalışıyoruz. Kazı işleri biraz paraya bakıyor. İşçi sayınız ne kadar fazla olursa daha çabuk bitirebilirsiniz. Şu anda bütçemiz belli. O bütçeyle şu anda yapabileceklerimiz kısıtlı ama inşallah seneye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tiyatromuza daha büyük bütçe ayıracağına inanıyoruz."

Ayengin, kent genelinde yüzey araştırması da yapacaklarını ifade ederek, daha erken Neolitik dönemlerin araştırma sonucunda ortaya çıkacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Vali Yılmaz daha sonra AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve diğer katılımcılarla temsili olarak ilk kazmayı vurdu.

-''Prusias ad Hypium''

1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen at figürlü kapı, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü'nün yer aldığı antik kentte, halk arasında ''40 Basamaklar'' adıyla bilinen, 100 metre uzunluğunda ve 74 metre genişliğindeki antik tiyatro ilgi çekiyor.

Tiyatro, yarım daire biçimindeki oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesiyle ziyaretçilere görsel güzellikler sunuyor.

Kaynak: AA