Vali Lekesiz: 'Bin 88 Kişilik Mesleki Kurslar Düzenleyebileceğiz'

Hatay'da İl İstihdam Kurulu toplantısı Vali Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında toplandı.

Vali Lekesiz: 'Bin 88 Kişilik Mesleki Kurslar Düzenleyebileceğiz'
İlgili kurum müdürlerinin hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz yetişmiş insan gücünün önemine vurgu yaptı.

Lekesiz, günümüzde küreselleşme, bilgi çağı, teknoloji çağı gibi kavramların hayatımızda açtığı yeni ufukların bilgiyi üretebilmeyi, bilgiyi üretebilmenin ise eğitimi bir ihtiyaç haline getirdiğini söyledi.

İş gücü piyasasının taleplerini karşılayacak, analitik düşünebilen, teknolojiyi üreten ve kullanabilen insan kaynağının yetiştirilmesinin de önemine değinen Vali Lekesiz, "Teknolojiyi kullanabilen insan kaynağı tüm dünya için olduğu gibi ülkemiz içinde öncelikli ve önemlidir" dedi.

Eğitim süreçleri içerisinde kurulu doğrudan ilgilendiren sürecin mesleki teknik eğitim süreci olduğunu belirten Lekesiz "Örgün ve yaygın eğitimin kapsama alanına giren genç ve yetişkinlerin kendi ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda, o mesleğin gerektirdiği nitelikleri kazanmaları, ülkemizin kat etmesi gereken önemli bir mesafedir" dedi.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyada insan gücü kaynağının tüm yönleriyle geliştirilmesi toplumsal ve ekonomik başarının sağlanmasında anahtar faktörlerden biri olarak görüldüğünü dile getiren Lekesiz "Küresel rekabet, üretim yöntemlerini değiştirirken, çalışma biçimlerinde ve çalışma hayatına ilişkin yaklaşımlarda da büyük değişimler meydana getirmektedir. Geçmişte maliyetleri düşürme aracı olarak görülen vasıfsız işgücünün yerine tercih edilmeye başlayan nitelikli işgücü, artık verimlilik artışı ve karlılığın en temel ögesi olarak kabul görmektedir. Açılacak kursların, verilecek eğitimlerin ve seminerlerin, bu hususu dikkate alması kaynak israfını önleyeceği gibi, ülkemizin temel sorunlarından olan işsizliğin çözümüne de büyük katkı sağlayacaktır. Bu noktada Valilik olarak hazırlattığımız İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi Çalışması, tam da bu amaca hizmet etmektedir. Bu çalışma sadece kamu kurum ve kuruluşlarımız için değil, özel sektör için de bir yol haritası niteliğindedir. Verilerin doğru okunması, güncel taleplerin değerlendirmelere dahil edilmesi ve konulacak hedeflerin doğru tespit edilmesi bu plana daha fazla işlerlik kazandıracaktır" dedi.

Vali Lekesiz, 2012 yılında Hatay’da hayata geçirilen İşgücü Piyasası Analiz Çalışması sonuçlarına 22 meslek kolu tespit edildiğini bu yıl yapılan analiz çalışması sonucunda İl genelinde toplam 42 farklı meslek belirlenerek bu alanlarda bin 88 kişilik kurs düzenlenebileceği tespit edildiğini söyledi.

Lekesiz ayrıca bu kursların bir an önce hayata geçirilmesi ve mesleki yeterliliğe sahip bireylerin bu iş alanlarına yönlendirilmesi, ilimizin istihdam kapasitesinin artırılması açısından fevkalade önemli olduğunu belirtti.

Lekesiz konuşmasında son olarak müracaat eden 156 engelli vatandaştan 35’inin istihdam edilmiş olması sevindirici olmakla birlikte süreklilik kazanmasının faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA