Kendilerini Sokak Hayvanlarına Adadılar

ARTVİN - Artvin'de yaşayan emekli çift, Zeytinlik köyünün Deriner Barajı suları altında kalmasının ardından köyü terk eden vatandaşların bıraktığı 5 köpek ve 30 kedinin bakımını yapıyor.

Emekli öğretmen Şengül Üstündağ ile eşi emekli işçi Abdurrahman Üstündağ, köyde yağmurdan ve soğuktan korunmaları için hayvanlara barınak yaptı. Daha önce köyde yaşayan ancak baraj sularının yükselmesiyle Artvin'e göç eden çift, bir yıldır köye giderek hayvanları besliyor.

Şengül Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 110 haneli köyde her evde bir kedi olduğunu belirterek, "Deriner Barajı'nda sututulmasıyla köyümüz su altında kaldı. Köyümüz başka bir alana nakledilecek ancak yeni yerleşim yerimiz henüz kurulmadı. Bazı aileler baraka yaparak köyün hemen yanına yerleşti, bazıları da farklı yerlere göç etti. Köylüler evlerini terk edince kediler, köpekler burada sahipsiz kaldı" dedi.

Kendisinin kent merkezine yerleştiğini, eşiyle zaman zaman köyü ziyarete geldiklerini anlatan Üstündağ, "Her gelişimde baraj sularına gömülmüş evlerimizi, terk edilmiş kedi ve köpekleri görüyoruz. Bazı hayvanların açlıktan telef olduğunu gördüğümde terk edilmiş kedi ve köpekleri beslemeye karar verdik. Artvin'deki kasaplardan bazen para vererek, bazen ücretsiz aldığım kemik, sakatat ve bayat ekmekleri, 2 günde bir köye getirip buradaki hayvanları besliyoruz. Hayvanların yağmurda, soğuk havalarda mağdur olmaması için bir de baraka yaptık" diye konuştu.

-"Kedi ve köpekler bizi dört gözle bekliyor"

Üstündağ, köye iki dolmuşla ulaştıklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Kedi ve köpekler bizi dört gözle bekliyor. Dolmuştan indikten sonra köyün ortasına gelerek hayvanlara sesleniyorum. Yaklaşık 30 kedi ve 5 köpek, hızla koşarak yanımıza geliyorlar. Onları yediriyoruz, doyduklarını görünce çok mutlu oluyoruz. İki çocuğumuz var. Bu hayvanları çocuklarımız kadar seviyoruz. Yağmur yağdığı, hava soğuduğu zaman evde huzurum kaçıyor. Hayvanlarımı düşünüyorum. 'Acaba ne yiyorlar, aç mıdır, susuz mudur' diye düşünüyorum. Hemen onların yanına gidiyorum."

Abdurrahman Üstündağ ise hayvanları çok sevdiğini belirterek, "Köyümüz, anılarımız ve mezarlarımız baraj suları altında kaldı. Köye geldiğimizde sadece kediler ve köpeklerin sesini duyuyorduk. Yaklaşık bir yıldır bu hayvanları sahiplendik. Onları doyurmayı bir insanlık görevi kabul ettik. Çok da mutluyuz, onların doyduğunu görmek her şeye değiyor" ifadelerini kullandı.

-Hayvan barınağı isteği

Artvin'de sokak köpekleri için barınak yapılmasını isteyen Üstündağ, "Bu hayvanlar açlıktan ve bakımsızlıktan burada kaderlerine terk edilmiş. Artvin Belediyesi ekiplerinden rica ediyoruz, bu hayvanlara sahip çıksınlar. Hayvanları buradan alıp barınağa yerleştirsinler. Bizler ömrümüz yettiğince bu hayvanlara bakacağız ancak biz öldükten sonra onlara kim sahip çıkacak" dedi.

Kaynak: AA